Logga in

Lördag 16 januari

Tandvårdskliniker hotas av nedläggning

7 oktober, 2008 av Behnam Malekzadeh

Klinikerna som berörs ligger i Burseryd, Landsbro, Reftele, Stockaryd och Vrigstad. Alla de nedläggningshotade kliniker är så kallade entandläkarkliniker. Redan idag står flera av dem utan fast tandläkare. Tandvårdsdirektören Agnetha Bartoll bedömer chansen att rekrytera nya, unga tandläkare till dem som mycket liten. Planen är i stället att de ska slås ihop med större kliniker.

–Idag kan vi göra allt mer avancerade behandlingar och det kräver inte bara hög kompetens, utan också att vi arbetar i team runt patienterna och att vi kan erbjuda personalen kontinuerlig fortbildning, säger Agnetha Bartoll.

Folktandvården har tagit fram riktvärden för tillgängligheten. Tätorter med fler än 2 000 invånare ska även i fortsättningen ha en folktandvårdsklinik. I folktandvårdens första förslag om sammanslagningar fanns även klinikerna i Bodafors, Mariannelund och Rydaholm med, men de får nu vara kvar. SKTF-avdelningen i Jönköpings läns landsting har inte fått några signaler om att sammanslagningarna kommer att leda till uppsägningar.

–Vi förväntar oss att de anställda får arbete på någon närliggande klinik inom rimligt pendelavstånd. Det är så vi från facket anser att man ska lösa det här, säger SKTFs avdelningsordförande Carina Einarsson-Johnsson.

Men ännu är inte sista ordet sagt. Beslutet om klinikernas öde kommer när budgeten slås fast i landstingsfullmäktige 18-19 november.

Källa: http://www.sktftidningen.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)