Logga in

Torsdag 21 januari

Den sjungande tandläkaren

1 oktober, 2008 av Behnam Malekzadeh

- UTAN BEDÖVNING! Han är min vardagshjälte.

Elisabeth Jansson har gått hos flera tandläkare, men ingen har kunnat hantera hennes tandläkarskräck såsom Hans Ericson. Han har givit henne tid, men hon har ändå gråtit varje gång. Den här gången sjöng hon och Hans Ericson.
Inga tårar
-  Vi sjöng "Inga, inga kroko-tårar", sjunger hon och tillägger att det är tur att det inte är teve. Och det kom inga tårar. Det är första gången och ett stort steg. Hans är fantastisk och det tyckte jag måste uppmärksammas. Tänderna betyder så jättemycket och det här var en big deal för mig. Jag går inte till tandläkaren med en klackspark.
Så hon satte in en dagens ros. Hans Ericson, Boden, blev jätteglad, för det som är lite trist med tandläkaryrket är att ingen direkt tycker det är jättekul att gå till tandläkaren, och han tycker det var fräsigt skrivet (se rutan).
- Det var en bra beskrivning. Det gick verkligen till så. Det var en ovanlig behandling.
Tog ton
Det började med att Elisabeth Jansson satt och nynnade för att lugna sig själv och han hakade på, tog ton och sjöng att att nu skulle de göra den här behandlingen. De fortsatte att sjunga under behandlingen och när Elisabeth inte kunde sjunga så visslade han.
Många känner mer eller mindre obehag för att gå till tandläkaren. Hans Ericson har gått en hypnosutbildning för tandvårdsrädda. Han använder sig inte av hypnos, men säger att utbildningen gav grunderna till bra omhändertagande.
- Nyckeln är att läsa av kunden och avleda från situationen. Ibland får man använda okonventionella metoder. När jag behandlade barn och själv hade barn pratade jag med dem om bolibompa, så de inte fick en chans att tänka på mycket annat. Det fungerar även på ångestfyllda vuxna, man pladdrar på om något som intresserar dem. Lyckas man att avleda kunden så sjunker stress- och smärttröskeln. Och genom att belasta hörsel så blir de övriga sinnena mindre engagerade.

Källa: http://www.nsd.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)