Logga in

Fredag 27 november

Prisskillnaderna är obegripligt stora

21 september, 2008 av Behnam Malekzadeh

Resultatet visar att skillnaderna är stora, både mellan privattandläkare och mellan folktandvården i olika landsting.
Efter den nya tandvårdsreformen är det extra viktigt att vara en medveten konsument. För nu måste du betala hela kostnaden själv upp till 3 000 kronor.

Prissättningen på tandvård är rena rama vilda västern.
– Prisskillnaderna är obegripligt stora. Förr var patienterna rädda för att det skulle göra ont i munnen att gå till tandläkaren, i dag är de rädda för att det ska göra ont i plånboken, konstaterar övertandläkare Jan Håkansson på försäkringskassan.
Han har suttit med i en expertgrupp som tagit fram en referensprislista för tandvård. Referenspriset är vad experterna bedömt vara ett rimligt pris för behandlingen.
– Eftersom prisskillnader är så stora måste man vara ifrågasättande som konsument, säger Jan Håkansson.
Ola Johansson vid Pensionärernas riksorganisation hade helst sett en statligt reglerad prissättning men hoppas att referenspriserna ska pressa prisnivån.
Den nya tandvårdreformen innebär en fördubblad satsning på tandvård, från tre till sex miljarder. Högkostnadsskyddet är den stora nyheten.
Vinnare är den femtedel av befolkningen som har dålig munhälsa och behöver göra dyra behandlingar. Förlorare är den stora majoriteten med hyfsad munhälsa och smärre tandvårdsbehov. För dem ökar kostnaderna till och med för vissa behandlingar som var rabatterade i det gamla systemet. Tandläkare Göran Insulander i Stockholm har redan fått reaktioner.
– En del av mina patienter har skjutit upp tandvård i väntan på reformen. Sen blir de besvikna för att det inte blivit billigare.
Men det är ändå rimligt att de som har det största behovet också får det största ekonomiska stödet. I det gamla tandvårdssystemet tvingades svenskar att tigga från välgörenhetsorganisationer, ta stora lån eller sälja bilen för att kunna gå till tandläkaren. Något som är helt ovärdigt en välfärdsstat som Sverige.

Om reformen ger svenska folket bättre tandhälsa återstår att se. Till en del beror det på hur väl den nya tandvårdschecken slår ut. Förhoppningen är att tandvårdschecken ska göra att fler går till tandläkaren regelbundet. För om det är något som verkligen blir dyrt i slutänden så är det att låta tänderna förfalla.
Men för utsatta grupper, som studenter och fattiga pensionärer, kommer det också i fortsättningen att vara tufft att själv punga ut med tusenlappar för tandläkarbesöket.
Som Expressen tidigare avslöjat är dessutom vissa behandlingar helt undantagna från högkostnadsskyddet. Om man exempelvis tappat eller skadat tänderna längst bak i munnen får man betala helt själv för att ersätta dem.
Klass kommer alltså fortfarande att synas i munnen.

Källa: http://www.gt.se/


Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)