Logga in

Torsdag 9 juli

Tandlossning sex gånger vanligare hos rökare

10 mars, 2013 av Behnam Malekzadeh

En ny stor amerikansk studie bekräftar att rökning kan leda till tandlossning, parodontit. Forskarna kartlade i detalj tandförlusterna bland 1 106 kvinnor som passerat klimakteriet. Resultatet visade att rökarna hade förlorat betydligt fler tänder på grund av parodontit än de rökfria kvinnorna.

Studien gjordes av forskare vid University at Buffalo och har publicerats i Journal of the American Dental Association.

”Trots att kvinnor ofta har bättre munhygien och går till tandläkaren mer regelbundet, har kvinnor efter klimakteriet mer problem med tandlossning än jämnåriga män”, säger Xiaodan Mai, en av forskarna.

Deras slutsats är att en orsak till detta är att kvinnor röker mer. Bland de kvinnor i studien som hade rökt minst ett paket om dagen i minst 26 år var tandlossning på grund av parodontit nästan sex gånger så vanligt som bland rökfria kvinnor.

Parodontit är ett kroniskt inflammatoriskt sjukdomstillstånd i tandköttet och kan ha samband med andra sjukdomar, bland andra cancer och diabetes.

”Tandlossning på grund av parodontit är ett vanligt tillstånd bland kvinnor efter klimakteriet och försämrar kraftigt deras livskvalitet”, säger Xiaodan Mai.

Källa:Dental24.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)