Logga in

Måndag 13 juli

Juice farligare för tänderna än cola

14 oktober, 2012 av Behnam Malekzadeh

Juice farligare för tänderna än cola

Juice fräter mer på tänderna än Coca-Cola. Det visar SvD:s experiment tillsammans med Karolinska institutet om hur sura drycker påverkar våra tänder. Medan karies har minskat kraftigt de senaste årtiondena har frätskador seglat upp som en ny folksjukdom.

Karius och Baktus är oskyldiga den här gången. Det nya hotet mot tandhälsan finns på ditt frukostbord, på gymmet och i ditt kylskåp. Det handlar om dental erosion, hur den allt större mängden sura drycker vi konsumerar fräter bort tandytan, lager efter lager.

Sura drycker med ett pH under 5,5 löser upp tandemalj. Det gäller drycker som Coca-Cola, men även smaksatt vitamindryck och vanlig frukostjuice.

 

SvD bestämde sig att utföra ett experiment tillsammans med forskare på Tandläkarhögskolan vid Karolinska institutet i Stockholm. På två skolor i Bagarmossen i södra Stockholm har sexåringar de senaste veckorna samlat in tänder som de har tappat. Tänderna har vi hämtat och skickat till forskarnas laboratorium. De har sedan lagts i olika vätskor, såsom Coca-Cola och kolsyrat smaksatt vatten.

Vi ville ha svar på hur tänderna påverkas av de sura vätskorna. Hur mycket skulle de påverkas efter tio dagar? Skulle de rent av lösas upp helt som myten säger?

När forskarna på Tandläkarhögskolan vägde tänderna efter experimentet blev de förvånade.

– Häpnadsväckande mycket av tandmassan hade försvunnit. Det som överraskade mig mycket är att colan inte var värst, säger Lena Karlsson, lektor på Karolinska institutet.

I stället hade både frukostjuicen och vitaminvattnet frätt mer på tänderna än colan – drygt 11 procent av mjölktanden som låg i juice försvann.

I experimentet testade forskarna även sju tänder från vuxna i samma drycker, dessa penslades delvis med vax. Vuxentänderna utvärderades med en annan mätmetod som tidigare bara använts för att spåra karies. När ljus i en speciell våglängd träffar tanden syns de friska ytorna som skyddades av vaxet som neongröna fält – den sönderfrätta ytan är i stället mörk.

– Effekten på vuxentänderna stämde med den vi såg på barntänderna, vissa tänder var så skadade att det går att se med blotta ögat, säger Lena Karlsson.

När det gäller frukostvanor påpekar hon att mycket handlar om vilka mängder och när man dricker.

– Ett glas juice tillsammans med frukost är inte speciellt farligt men många går och borstar tänderna direkt efter – då kan man se rejäla frätskador efter ett tag.

När man dricker eller äter något surt mjukas nämligen tandens emalj upp och kan lätt slitas bort av tandborstning eller gnisslande tänder.

Resultatet är slitna tänder, ilningar och värk – samt i slutändan ingrepp som kan kosta tusenlappar. Svensk forskning visar att frätskadorna är på väg att utvecklas till en ny folksjukdom.

– Den allmänt erkända uppfattningen bland forskare är att frätskador blivit ett allt vanligare problem – och att utvecklingen gått snabbt. Epidemi är ett starkt ord, men det har plötsligt blivit väldigt viktigt att ta hänsyn till eftersom många ungdomar har bekymmer, säger Ann-Katrin Johansson, expert på dental erosion.

Hon har studerat frätskador sedan tidigt 90-tal, då hon internationellt var en av de första att fokusera på frätskador när hon i ett projekt i Saudiarabien märkte att många unga män hade problem med frätskador – och drack mycket läsk. Sedan dess har forskningsområdet växt och har nu börjat få allt mer uppmärksamhet.

– Ser man på orsakerna till skadorna hos ungdomar så är det just ofta sura drycker. Den konsumtionen har ökat enormt. Och i de yngre tonåren förvärras skadorna snabbt, säger Ann-Katrin Johansson.

Surhetsgraden, som mäts i ph-värde, är en viktig faktor för hur frätande en dryck är. Men vilken typ av syra det rör sig om spelar också roll.

– Juice är mer surt och farligare för tänderna när det gäller erosion än vad läsk är eftersom citronsyran är farligare än fosforsyran i colan, säger Ann-Katrin Johansson.

I vanliga fall går det inte riktigt så fort som i experimentet, i munnen hjälper vår saliv till att motverka slitningen. Men det är ett försvar som är mycket individuellt. Många upptäcker att de har fått dental erosion för sent då redan värdefull tandvävnad har gått förlorad och den unga patienten kan få ett livslångt behandlingsbehov med exempelvis fyllningar och skalfasader. Det är också en dyr och tidskrävande behandling.

– Vi måste ta det här på allvar, ju tidigare man upptäcker det desto bättre, säger Ann-Katrin Johansson.

Källa: svd.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)