Logga in

Lördag 23 januari

Karies kan överföras med kyssar

8 maj, 2011 av Behnam Malekzadeh

 

Är hål i tänderna smittsamt? Frågan ställdes på tidningen TIMEs hemsida för några veckor sedan. Och svaret är ja. Detta är inga nyheter för svensk odontologi, men det är ändå intressant att frågan tas upp.

”Mycket kan kommuniceras med en kyss – inklusive munbakterien Streptococcus sobrinus, som lever på tänderna och tandköttet och som orsakar karies”.

 Ja, så skriver reportern Amie Ninh på rättframt amerikanskt manér. Den välkände tandläkaren IrwinSmigel, som uttalar sig i artikeln, fortsätter i samma spår:

”Säkraste sättet att smittas av kariesbakterier är när en mamma matar sitt lilla barn. Mamman testar först maten för att kolla temperaturen innan hon matar barnet. Omedelbart har barnet blivit smittat.”

Få rätt sorts bacill

 - Kyssen är ett ju tecken på att ”kärleksbacillen”  överförts. Men kyssar kan också ge spridning av verkliga, mindre trevliga bakterier, säger Calle Hagman, tandläkare i Borås.

Dr. Smigel upptäckte ett mönster i sin tandläkarutövning.  Patienter i synnerhet kvinnor, har länge hela och rena munnar. Plötsligt får de hål i tänderna. Vid en analys upptäcks att kvinnan inlett en ny relation några månader tidigare. Partnern är ofta en man med låg besöksfrekvens hos tandläkaren och en mun full av karies eller tandlossningssjukdom.

Bästa skyddet – du har hört det förut!

Dr. Irwin Smigels råd för att skydda tänderna mot bakterieangrepp är effektivt, om än inte originellt:

”Borsta tänderna två gånger om dagen med fluorberikad tandkräm. Speciellt viktig är tandborstningen på kvällen – på natten minskar salivproduktionen vilket gör att bakterierna då har lättare att gå till angrepp.”

Det sociala arvet

Allt kan dock inte skyllas munbakterierna. Arvet spelar också in. Man ”ärver” dåliga tänder dels genom att de farliga kariesbakterierna förs över inom familjen.

- Än allvarligare är att man även ärver föräldrarnas och de äldre syskonens dåliga matvanor, med många och söta mellanmål, fortsätter Calle Hagman.

Ibland har man mer tur och slipper de farliga kariesframkallande bakterierna. Dessutom kan man även ”ärva” goda mat- och dryckesvanor, vilket leder till starka friska tänder istället.

- Som tur är,är man inte utlämnad till ödet för oavsett vilket arv man fått, så kan man påverka sin munhälsa positivt med noggrann rengöring av tänderna, avslutar Calle Hagman.

Källa: www.mynewsdesk.com

Etiketter:karies

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)