Logga in

Tisdag 19 januari

Nej till rökning, nej till tandlossning, nej till hjärtbesvär

28 april, 2011 av Behnam Malekzadeh

En av två amerikanska delstater har nu antagit lagar om rökförbud på privata arbetsplatser, restauranger och barer. Det är nordstaterna som gått i spetsen. Nere i Södern släpar man fortfarande efter.

Uppgifterna kommer från en rapport från USA:s arbetsmiljöverk Centers for Disease Control and Prevention, publicerad hos nyhetsbyrån Reuters den 22 april. Forskarna säger att anti-röktrenden är stark. Inom tio år beräknas USA ha 100 procent rökfria arbetsplatser och restaurangmiljöer. Men rökförbud saknas i sju stater, vilket innebär att 88 miljoner amerikaner ännu är utsatta för passiv rökning. Enligt CDC förorsakar passiv rökning varje år 46 000 dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar och ytterligare 3400 i lungcancer bland USA: s vuxna.

 

Tandlossning mer än ett munhälsoproblem

Rökning leder till tandlossning. Men det finns ett annat farligt samband, som få tänker på. När en tand börjar lossna har sjukdomen (parodontit) fortskridit så långt att prognosen för tanden är dålig. Men vad värre är – bakterier från tanden och de omgivande inflammerade vävnaderna kan skada hjärtat. Bakterierna når hjärtat via blodsystemet eftersom munnen är en del av kroppen.

Källa: http://www.mynewsdesk.com/

Etiketter:tandlossning

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)