Logga in

Onsdag 20 januari

En rundresa i munnen med en kompetent guide

27 mars, 2011 av Behnam Malekzadeh

Att Munnen, tänder, kropp och själ nu anmäls i positiva ordalag på en helsida i Läkartidningen är mycket glädjande för mig som tandläkare.

Det tolkar jag som ett hoppfullt tecken på att mantrat "munnen är en del av kroppen" börjar bli en etablerad sanning bland Läkarförbundets medlemmar. Men varför tog recensionen så lång tid, Läkartidningen? Själv anmälde jag Klinges bok för ett halvår sedan på min egen blogg. Men så är jag också som privatpraktiserande tandläkare allergisk mot långa väntetider.

Hursomhelst. Recensenten konstaterar inledningsvis att Björn Klinge skrivit en både populärvetenskaplig och lättillgänglig bok, en bok som också har djup och dessutom innehåller en hel del kuriosa. Illustrationerna får också beröm; snygga och pedagogiska. Och det har ju recensenten rätt i.

Björn Klinge lägger bokens tonvikt vid den diagnos som tagit över tätplatsen i tandsjukdomarnas elitserie, tandlossning. Fyra av tio svenskar över 50 års ålder lider av tandlossning. Han beskriver tandfickor och inflammationsprocesser och betonar den hantverksmässiga rengöringen och hygienen snarare än antibiotika och desinfektionsmedel för att få bukt med bakterierna och det inflammerade tandköttet.

Klinge ägnar även några tänkvärda rader om den s.k. fokalinfektionsteorin. Det var den som lät hävda att  trasiga tänder och en osanerad mun var grunden till en rad kroniska sjukdomar. För att försöka lindra eller bota exempelvis ledgångsreumatism drog man ut patientens alla tänder. Dessa tankegångar är nu på väg tillbaka i delvis annan vetenskaplig skepnad.

Calle Hagman, tandläkare

Källa: www.mynewsdesk.com

 

Etiketter:tandlossning

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)