Logga in

Tisdag 19 januari

Kosmetisk tandvård

15 mars, 2011 av Behnam Malekzadeh

Vårt yttre blir allt viktigare för det inre välbefinnandet och nu har turen kommit till munnen. Kosmetisk tandvård eller estetisk tandvård som det även tituleras är tandvård som har som mål att ge dig ett snyggare leende. Tillgängligheten av olika behandlingar inom estetisk tandvård är stort och ännu tillkommer nya möjligheter och tekniker som ger en vackrare mun. På denna sidan kan du lära dig mer om de allra nyaste.

 

Tandblekning

Tandblekning är den i särklass vanligaste åtgärden inom kosmetisk tandvård. En tandblekning kan genomföras med två olika metoder, endera som en hemmablekning alternativt som en professionell tandblekning på klinik. Att utföra sin tandblekning på en praktik ger snabbare resultat som håller i sig under längre tid men kostar mera pengar.

Porslinsfasader

Porslinsfasader alternativt skalfasader vilket de också kallas är lövtunna porslinsskal som fästs vid tandradens framsidor. Porslinsfasader produceras unikt för varje patient med exakt rätt utforming samt nyans. Det här gör det möjligt att också ge en patient med väldigt utslitna tänder ett strålande leende. Priset för porslinsfasader är 3000-8000 kr st.

 

Tandkronor

Tandkronor används för att byta ut överdelen av en trasig tand. Tandkronor tas fram av ett keramiskt material vilket är mycket motståndskrafitigt. Behandlingen delas upp i två steg. Vid det inledande besöket slipas den slitna tanden till. Därefter tas ett avtryck av tanden som efter det vidarebefordras till ett laboratorie där tandkronan gjuts. På det andra mötet fästs överdelen fast på tanden.

 

Tandimplantat

Ett tandimplantat utnyttjas för att ersätta enstaka alternativt flera tänder som är så brustna att vare sig överdelen eller roten går att spara. Tandimplantat består av två delar. Den första delen är en konstgjord rot i form av en skruv som skruvas fast i tandbenet. Vid fästet fästs efteråt den artficiella tanden. Tandimplantat kan användas för att byta ut alternativt ett antal förlorade tänder.

 

Tandreglering med tandställning

Tandreglering innebär att man med hjälp av en tandställning ändrar tändernas läge i munnen. För ett antal år sedan var en tandställning liktydigt med den kända ”rälsen”. Nuförtiden existerar många estetiska valmöjligheter för tandställningar. Bl.a. utnyttjas tandfärgade fästen samt tråd eller en så kallad osynlig tandställning vilket anbringas vid tandradens insida och blir på så sätt helt omöjlig att se.


Porslinsinlägg

Porslinsinlägg tituleras även som inlägg eller överlägg och brukas för att reparera dåliga tänder. Porslinsinlägg sätts in när skadan på tanden är för stor för att repareras medelst en vanlig kompositfyllning men på samma gång inte omfattande nog för att motivera att man låter utföra en krona. Närheten i användningsområdet mellan porslinsinlägg och tandkronor gör att porslinsinlägg ibland benämns delkronor.

 

Tandbroar

En tandbro utnyttjas i syfte att överbrygga mellanrummet som uppkommer till följd av att man blivit av med en eller flera tänder. En tandbro är egentligen 3 eller flera kronor som sitter tillsammans på en rad. Två av kronorna i en tandbro utnyttjas som fästpunkter vid 2 angränsande tänder medan kronan i mitten ersätter den förlorade tanden. Alternativet till en tandbro kan i många fall vara ett tandimplantat. Att sätta in ett tandimplantat istället för en tandbro är dessvärre mer kostsamt och kräver ett kirurgiskt ingrepp.

 

 Källa: www.icakuriren.se

 

 

 

 

 

Etiketter:estetsik tandvård

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)