Logga in

Tisdag 19 januari

Mer karies hos överviktiga

9 mars, 2011 av Behnam Malekzadeh

Övervikt ökar risken för många sjukdomar. Nu ser tandvården att det finns ett samband mellan övervikt och karies hos barn och unga.
 Och det verkar finnas andra orsaker än kosten. Man har sett att saliven är annorlunda hos överviktiga, säger Tita Mensah övertandläkare på specialistkliniken för barn- och ungdomars tandvård i Karlstad.

Precis som övervikt är karies kopplat till föräldrarnas utbildningsnivå, ekonomiska och sociala situation.

– Det kan vi se väldigt tydligt, säger Pia Borgenstedt, tandhygienist och samordnare för Tandhälsovården som är ett kunskapscentrum inom Folktandvården Värmland

Floursköljningar

Sedan ett par år tillbaka riktas insatser mot områden där problemen är störst.

– På Kronoparken har vi floursköljningar varje dag i skolan och på alla förskolor borstar barnen tänderna efter frukost. Vi har fått väldigt bra feedback från föräldrarna på det här, säger Pia Borgenstedt.

Bäst i landet

De flesta värmländska barn har bra tänder. Bäst i landet vad gäller förekomsten av karies bland 19-åringarna. Där 39 procent kariesfria jämför med risksnittet 30 procent.

– Värmland är unikt med att kalla alla barn till klinik varje år. Det gör att vi har chans att upptäcka problem tidigt, säger Pia Borgenstedt.

Källa: www.nwt.se

Etiketter:karies

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)