Logga in

Tisdag 19 januari

Blekmedel kan fräta på tänderna

27 januari, 2011 av Behnam Malekzadeh

Blekmedel kan fräta på tänderna

Vem vill inte ha ett blixtrande vitt Hollywood-leende? Nu säljs en mängd mer eller mindre effektiva tandblekningsmedel på nätet, lätta att köpa hem och mixtra själv med. Men blekmedlet tränger in under emaljen, och ingen vet säkert vad som händer på lång sikt med tänderna. Ändå kan myndigheterna inte stoppa försäljningen.

Nätet är fåfängans marknad, där finns hur många medel för tandblekning som helst att köpa för den som tröttnat på sina gulnade tänder. Om du googlar på nätet ger tandblekningsmedel strax under 2 000 träffar.

Satsa på bleach teeth at home (blek tänderna hemma) och du är uppe i miljontals träffar. Även varuhus och kosmetikbutiker säljer blekgeléer med tandskenor av varierande effektivitet.

– Du kan få tag på blekmedel som vi tandläkare använder på nätet också, och som är väldigt mycket starkare än de kosmetiska produkterna, säger Catarina Wallman, odontologie doktor och lektor vid Tandläkarhögskolan i Tromsö.

Catarina Wallman har skrivit en expertrapport om tandblekning för Socialstyrelsen. Hon skulle inte drömma om att rekommendera någon att använda tandläkarnas blekmedel på egen hand hemma i badrummet. De har halter av blekande väteperoxid på upp till 35 procent.

Men även de som mer öppet säljs som blekmedel att använda på egen hand, och som är betydligt svagare, avråder hon bestämt ifrån.

– Kanske främst för att du blir besviken över den lilla effekt som medlen har, och så frestas du att, mot tillverkarnas rekommendationer, använda dem alldeles för ofta. Om de här medlen har någon verkan är den mycket kortvarig, några dagar eller någon vecka, och så använder du dem om och om igen för att få effekt. Även om du går till tandläkaren håller behandlingen kanske ett år eller två, sedan måste den göras om, säger hon.

Vad kan hända på lång sikt med tänderna?
– Det är det som man inte vet, det finns nästan ingen forskning alls om det.

Lågt pH-värde

Väteperoxiden tränger in i den organiska delen av emaljen, annars skulle den inte bleka. De blekmedel som säljs för eget bruk har ofta lågt pH-värde för att de ska kunna lagras längre. Det säljs också blekmedel där man rekommenderas att först tvätta tänderna med citronsyra.

– Det är klart olämpligt. Alla sura ämnen påverkar tänderna. Vad man riskerar är erosionsskador, alltså frätskador på tänderna, säger Catarina Wallman.

Det är därför all sådan här behandling ska ske efter bedömning och under kontroll av ansvarig på tandkliniken, menar hon. Gravida och ammande kvinnor ska inte bleka tänderna just för att man vet så lite om blekmedlens långsiktiga effekt. Och har man missfärgade tänder finns det all anledning att söka sig till proffs.

Blekning är inte alltid lyckat. Fyllningar och kronor bleks inte. Så om man gör de omkringliggande tänderna ljusare framstår de arbetena, som anpassats till tändernas tidigare nyans, plötsligt som mörkare i munnen.

– Biverkningar som irritation och inflammation i tandköttet kan förekomma även om du går till tandläkaren för att bleka tänderna. Tandläkaren använder ju starka medel. Sådant kan kanske avhålla någon från att gå till tandläkaren. Men främst är det ju en kostnadsfråga du köper ett blekmedel för till exempel 350 kronor i butiken, hos tandläkaren kan en behandling kosta 3 500 kronor.

– Kanske förleds man också att tro att medlet som man använder själv inte innehåller frätande väteperoxid. Det brukar inte anges på förpackningarna. Men de ämnen som medlen innehåller reagerar på ett sådant sätt att små mängder väteperoxid bildas. Annars skulle de inte ha någon effekt alls, säger Catarina Wallman.

Källa: www.radron.net

Etiketter:blekmedel

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)