Logga in

Onsdag 20 januari

Tandkräm används fel och för lite

12 december, 2010 av Behnam Malekzadeh

Vi använder för lite tandkräm och vi använder den fel. Det visar en studie som presenteras på fredag på tandläkarstämman i Göteborg.

Det är lite olika det där med hur mycket tandkräm man använder. Robert Aller använder ungefär en centimeter tandkräm när han borstar tänderna.

- Jag har tagit för mycket förut och det här räcker ju väldigt bra, säger han.

Vem har sagt att du har tagit för mycket?
-Det är mest att det alltid dräller utanför och blir för mycket bubblor.

För lite tandkräm på borsten
Robert Aller är inte ensam. Om man jämför försäljningen av tandkräm med hur många vi är visar det sig att vi svenskar i genomsnitt lägger en centimeter tandkräm på tandborsten, vilket är för lite.

Man kan säga att man använder för lite tandkräm, det är en vanlig företeelse och att man sköljer bort tandkrämen när man använt den, säger Pia Grabe på Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hur mycket tandkräm ska man använda?
-Ja man bör lägga på 1,5-2 centimeter på tandborsten för att få en bra effekt, säger hon.

Fluor avgörande för att inte få hål
Varför ska man då inte snåla med tandkrämen? Jo, tandkrämen innehåller ju fluor som är avgörande för att slippa få hål i tänderna och tar man för lite tandkräm så får man inte ut den maximala nyttan som fluoret kan ge, vilket ökar risken för karies.

Tandkräm används på fel sätt
Ett annat problem är att vi använder tandkrämen på fel sätt när vi borstar tänderna. Det har forskarna kommit fram till efter att ha djupintervjuat människor om sina tandborstvanor. Resultaten av studien kommer att presenteras på tandläkarstämman på fredag.

-På senare år har vi kommit på att det inte bara är användningen av fluortandkräm utan att det också spelar roll vilken teknik man har. Alltså man ska borsta två gånger om dagen, lägga på tillräckligt mycket tandkräm, borsta tillräckligt länge och inte skölja bort tandkrämen efter att man har borstat. Det här känner inte människor till, säger Pia Grabe.

Källa: www.svt.se

Etiketter:fluor

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)