Logga in

Tisdag 19 januari

Tandoperation kan öka risk för hjärtsjukdom

14 november, 2010 av Behnam Malekzadeh

En vanlig tandoperation kan öka risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke inom de kommande veckorna, visar ny forskning.

En vanlig tandoperation kan öka risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke inom dom kommande veckorna - det visar en ny brittisk-amerikansk studie.

Forskarna utgick från drygt 1100 personer som under en fyraårsperiod både hade genomgått någon sorts tandoperation, vanligtvis en operation mot tandlossning, och även fått en hjärtinfarkt eller stroke. Av dem hade 40 drabbats av infarkt eller stroke under de närmsta fyra veckorna efter operationen – det innebär att risken att drabbas ökade med 50% under den perioden.

Tidigare forskning har visat på att infektioner och inflammationer i munhålan kan sprida sig vidare till blodomloppet, och på så sätt öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta skulle också kunna vara en förklaring till det samband som konstateras i den här studien – i samband med operationen är det möjligt att ovanligt mycket inflammationsämnen och bakterier sprids i blodomloppet, berättar Björn Klinge, som är professor i parodontologi vid Karolinska Institutet i Solna, och arbetar även han med att kartlägga samband mellan munsjukdomar och hjärtkärlsjukdomar.

Björn Klinge poängterar dock, precis som forskarna bakom studien, att man inte ska undvika en tandoperation av rädsla för att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke.

– Nej absolut inte. Man skulle kunna likna en tandinfektion vid ett stort kroniskt sår under tandköttskanten – och går man omkring med ett stort kroniskt sår som kanske kan vara stort som en handlflata, så läcker det ut bakterier och inflammationsämnen i blodbanan hela tiden, dygnet runt, särskilt när vi tuggar och äter.

– Det ska då jämföras med det korta intervall med ökad belastning efter en behandling hos tandläkaren. Och det är klart att det då sammantaget är en mycket störra risk att gå omkring med det här obehandlat under en mycket lång tid.

Forskarna bakom studien påpekar däremot att det kan vara bra att informera sin tandläkare om eventuella hjärtproblem innan man genomför en operation.

Källa: www.sverigesradio.se

Etiketter:Tandoperation

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)