Logga in

Tisdag 19 januari

Dyraste tandprotesen inte alltid bäst

7 november, 2010 av Behnam Malekzadeh

Dyraste tandprotesen inte alltid bäst

Täckproteser är ett bra alternativ till fasta broar hos många äldre patienter. Det borde göras fler i Sverige.

 

Detta anser Ingrid Collin Bagewitz, tandläkare i Malmö.

I Sverige är bara tolv procent av alla konstruktioner på implantat i underkäken täckproteser. Det kan jämföras med 33 procent i Norge och 93 procent i Nederländerna, berättar Ingrid Collin Bagewitz, protetiker på folktandvårdens centrum för specialisttandvård i Malmö.

– Här i Sverige tror vi att bästa sättet att höja den tandlösas orala livskvalitet är genom att ge patienten en fast bro på implantat, medan det i själva verket kan vara minst lika bra med täckprotes på implantat, anser hon.

– Det behöver inte vara så att det som är dyrast är bäst.

Täckproteser användarvänliga
För att få veta vad patienter föredrar, efterlyser Ingrid Collin Bagewitz fler jämförande studier i Sverige. En sådan studie pågår i Göteborg, berättar hon.

Patienter får först prova implantat med en fastsittande bro och sedan jämföra med en avtagbar täckprotes.

En liknande studie gjord i Kanada för några år sedan visade att nio av 13 patienter valde att behålla den avtagbara bron, framför allt för att den var lättare att göra ren.

För- och nackdelar
– Täckproteser blir nog vanligare i Sverige, eftersom vi allt oftare erbjuder dem som ett alternativ, tror hon.

– För att patienten ska kunna göra ett bra val, måste vi tandläkare informera både om för- och nackdelar med fastsittande konstruktioner, säger hon.

Svårt att hålla rent
Den stora fördelen med en fastsittande bro är att den sitter bra. Den stora nackdelen är att det är svårt att hålla rent runt omkring en fast konstruktion.

Det kan vara bättre och lättare för många att kunna ta av konstruktionen för att rengöra den i handfatet än att använda mellanrumsborstar långt in i munnen, anser Ingrid Collin Bagewitz.

www.tandlakartidningen.se

Etiketter:täckprotes

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)