Logga in

Lördag 23 januari

Lika tandvård för alla

29 oktober, 2010 av Behnam Malekzadeh

Det kan bli mer rotfyllning och mindre antiseptiskt munvatten vid framtida tandläkarbesök. I alla fall om tandvården följer de nya nationella riktlinjerna.

Socialstyrelsen har involverat mer än 100 experter i arbetet med att ta fram de första nationella riktlinjerna för vuxentandvården. Syftet är att få en mer likvärdig och kostnadseffektiv vård - viktigt inte minst med tanke på att patienterna betalar mer än hälften själva, hävdar Socialstyrelsen.

Några omvälvande förändringar väntar inte. Råd nummer ett är fortfarande att vara flitig med tandborsten och sparsam med sockret. Däremot rekommenderar Socialstyrelsen varken fluortuggummin eller antiseptiskt munvatten. Vad reklamen än säger är produkternas effekt obetydlig, enligt riktlinjerna.
Socialstyrelsen uppmanar också tandläkarna att vara sparsamma med antibiotika.

Rätt direkt
Det kan också hända att fler tandläkare följer rådet att rotfylla en illa kariesskadad tand, snarare än göra ett mindre ingrepp i syfte att försöka rädda tandnerven.

-När tandnerven är angripen är rotfyllning förstahandsalternativet. Då gör man rätt sak direkt, och för patienten betyder det ett tandläkarbesök mindre. Det andra alternativet innebär att försöka chansa på att tandnerven trots allt ska klara sig, genom att ta bort det övre skiktet, förklarar Nils Oscarson, medicine doktor och Socialstyrelens projektledare för riktlinjerna.

Tandställning
Socialstyrelsen pekar också på att vuxna mycket väl kan rekommenderas tandställning när patienten har en lucka i tandraden.

-Det kan ses som ett alternativ till tandbrygga, eller ett implantat. En brygga påverkar granntänderna, och tandreglering blir då ett sparsamt alternativ, säger Nils Oscarson.

Riktlinjerna säger däremot ingenting om estetisk tandvård, som tandblekning. Riktlinjerna kommer så småningom i en patientversion.

Källa: www.svt.se

 

Etiketter:Socialstyrelsen

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)