Logga in

Torsdag 21 januari

Stort intresse för Frisktandvård - Folktandvården passerar årets mål

14 oktober, 2010 av Behnam Malekzadeh

Intresset för att teckna frisktandvårdsavtal med Folktandvården Västra Götaland fortsätter att öka. Under tre och ett halvt år har erbjudandet funnits i hela regionen och i dag har hela 75.000 kunder valt att teckna avtal.

– Vi är glada för att satsningen att behålla det friska friskt väcker så stort intresse hos våra kunder, berättar tandvårdsstyrelsens ordförande Lena Hult. Våra barn och ungdomar går in i vuxenlivet med friska tänder och med hjälp av Frisktandvård kan de behålla sin goda tandstatus långt upp i vuxen ålder. Dessutom är vår förhoppning att öka andelen unga vuxna som har en kontinuerlig tandvårdskontakt.

- Frisktandvård är en av Folktandvårdens viktigaste strategier för att nå den uttalade visionen; Frisk i munnen hela livet, fortsätter Lars-Inge Stomberg, tandvårdsstyrelsens vice ordförande. Erbjudandet om tandvård till fast pris är mycket populärt bland vuxna i olika åldrar.

Unga vuxna

Under september har Folktandvården satsat extra på årets 21-åringarna och i samband med det sista avgiftsfria besöket erbjudit Frisktandvård. Många unga lämnar Folktandvården med friska tänder för att sedan inte ha någon tandvårdskontakt på flera år och kommer tillbaka först då får problem i munnen. Problem som kan vara svåra att rätta till.
- Förhoppningen är att minst hälften av alla 21-åringar tecknar frisktandvårdsavtal för att fortsätta med regelbundna tandläkarbesök och god egenvård, säger tandvårschef Ann-Charlotte Sundelin.

Frisktandvård – tandvård till fast pris
Alla vuxna från 22 år *) kan teckna avtal om Frisktandvård med Folktandvården. I avtalet ingår all ersättningsberättigad vård i form av undersökningar och utredningar, hälsofrämjande insatser, behandling av sjukdoms- och smärttillstånd, samt reparativ vård inklusive singelkronor. Modellen innehåller tio premiegrupper, där kostnaden varierar mellan 40 kronor i månaden och 817 kronor i månaden. Syftet är att upprätthålla en kontinuerlig tandvårdskontakt, att hjälpa kunden att behålla sin friska mun och att förebygga sjukdom. Avtalet kan också flyttas med inom Folktandvården i Sverige.

Sedan 2008 finns en nationell modell för Frisktandvård som samtliga folktandvårdsorganisationer har kommit överens om. Västra Götaland har varit en del av den nationella modellen sedan april 2009. Vid årsskiftet ansluter sig de sista landstingen till denna modell, vilket innebär att patienterna bland annat erbjuds samma avtalsinnehåll oavsett var i landet de bor.

Källa: www.vgregion.se

Etiketter:frisktandvård

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)