Logga in

Onsdag 20 januari

Spara tusenlappar med rätt tandläkare

13 oktober, 2010 av Behnam Malekzadeh

I somras blev det dyrare att gå till tandläkaren. Tandvården är en djungel där alla får sätta sina egna priser. Och det gör de. Här finns många tusenlappar att tjäna för dig med priskoll. Expressen har sammanställt en ny översiktlig lista över tandläkarnas aktuella priser. Här finns uppgifter från 468 privata tandläkarmottagningar och de 21 landstingens folktandvård.

Tvåbarnsmamman Anne Haavisto, 39, ångrar att hon inte jämfört tandläkarnas priser. Hon har lagt ned ungefär 1 2000 kronor om året på sina tänder.
- Det är klart man misstänker att man blir lurad. Jag har nog fått en del dyra porslinsinlägg i onödan. Min gamla tandläkare brukade heller inte berätta i förväg vad det skulle kosta, och det vill man ju veta.
Nu har Anne bytt från en privat tandläkare till folktandvården.
- Jag tycker att folktandvården är helt okej i pris, säger hon.

Privattandläkarna är dyrare, genomsnittligt sett, än folktandvården. Men som Expressens lista visar är prisspannet större på den privata sidan. Privattandläkarna står både för den billigaste och den dyraste tandvården.
Den 1 juli i år kom dessutom nya referenspriser som är två procent högre. De flesta tandläkare följer snabbt efter och höjer sina egna priser.
Prishöjningen är förstås ett viktigt skäl till att Expressen tagit fram en ny och aktuell prislista. Ett annat är att det är onödigt krångligt att jämföra priser idag.
För många blir priset, precis som för Anne Haavisto, en obehandlig överraskning. Trots att tandläkarna är skyldiga att i förväg berätta vad behandlingen kan kosta struntar många i det.

En stor andel
av de privata tandläkarna mörkar sina priser. Bara var fjärde tandläkarmottagning redovisar exempelvis sina priser i försäkringskassans prisdatabas. Och många av de privattandläkare Expressen ringt vägrar till och med att på direkt fråga lämna ut prisuppgifter. Det inger inte förtroende.
Dan Nilsson på branschorganisationen Privattandläkarna är kritisk till hemlighetsmakeriet. Även om han poängterar att privattandläkarna blivit bättre på att lämna ut sina priser senaste åren, bland annat som en följd av att Expressen regelbundet granskat priserna.
- Målet är självklart att 100 procent av tandläkarna ska lämna ut sin prislista. Man ska inte ha några problem med det.
Också socialminister Göran Hägglund bannar privattandläkarna.
- Det är beklagligt. Patienterna har rätt att få prisuppgifter för en bestämd åtgärd på förhand.

Men Göran Hägglund lovar att det ska bli enklare för konsumenterna att jämföra priser. Försäkringskassans dåliga prisdatabas ska skrotas. I januari 2012 ska det finnas en ny och bättre prisjämförelsetjänst kopplad till sjukvårdsrådgivningen 1177.
- Vi är inte nöjda förrän alla tand- läkare redovisar sina priser, säger Göran Hägglund.
Det är gott och väl att socialministern insett problemet med prismyglandet. Nu måste nästa steg bli att granska kvaliteten. För att konsumenterna inte får veta vad de får för pengarna är en ännu större skandal.
Om tandläkare Karlssons plomber håller i ett år eller tio år kan du inte veta. Tandläkarna har inga vettiga kvalitetsregister där de öppet redo-visar hurdan vård de levererar. Du köper grisen i säcken, helt enkelt.
Det är dags för tandläkarna att ärligt visa sina resultat!
Är ni värda alla pengarna eller inte

Källa: www.expressen.se

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)