Logga in

Torsdag 21 januari

Att pierca sig i läppen eller i tungan blir allt vanligare. Men utsmyckningen kan leda till skador i munnen varnar tandläkare.

24 september, 2010 av Behnam Malekzadeh

– Tandköttet drar sig tillbaka i en spetsig gip, och det läker nästan aldrig. Så även om man tar bort piercingen så har man det här jacket i tandköttet och det är väldigt ogynnsamt för tandens upphängning i framtiden. Det kan leda till tandlossning, säger Anders Kumlin som är tandläkare på Folktandvården Södra Torget där man får in patienter med piercingskador minst en gång i månaden.

Och den piercingskada som Anders Kumlin oftast behandlar beror på piercing i tungan. En kula i tungan kan ge de mest dramatiska skadorna, som kan slå ut bitar ur tänderna om man biter fel.

– Måste man absolut ha något i tungan så ska det vara i plats, uppmananar Anders Kumlin.

Patienten Johanna Stenström är en av de som sökt vård på Folktandvården. När hon piercade sig fick hon ingen som helst information om att det finns risker.

– Det hade nog varit bra med lite information, jag var ganska ung när jag gjorde det. Nu efteråt känner jag att det var dumt att göra det men då tyckte jag det var fint, säger Johanna Stenström.

Källa: http://www.sverigesradio.se/

Etiketter:piercing

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)