Logga in

Torsdag 21 januari

Fler vill ha tandställning

17 september, 2010 av Behnam Malekzadeh

Och nu vill även vuxna skaffa sig läckra leenden. Det talas om en tandbleknings- och tandställningstrend i Sverige.

Och Västerviksborna hakar på, men tandläkare varnar för att ta saken i egna händer.

 Jag har haft lite sneda vampyrtänder, men det är inget jag lidit av egentligen. Efter den här tandställningen, så funderar jag på att bleka tänderna också, säger Lisa Helgersson och gapar stort.

Förr kunde ungdomar bli mobbade för den jätteräls hon visar upp, men så är det inte längre. Nu är det till och med trendigt med tandställning. Och ju mer stålfjädrar, rälsar och metaller du har i munnen desto häftigare.

- Tandställningarna är ju mindre i dag och numera är det normalt. Det är ingen som blir mobbad för det, menar Lisa.

Tandläkare i Västervik menar att Västerviksborna bryr sig mer om hur de ser ut i sina munnar i dag än för ett par år sedan.

- Förr så var det mest ungdomar som hade tandställningar, men nu ser vi fler och fler vuxna också. Men den största ökningen ser vi på mindre kosmetiska åtgärder som att fixa glipor, missfärgningar och sneda tänder, förklarar Västervikstandläkaren Omar Azar.

Bakom tandställningstrenden som började och växte sig stark i Hollywood gömmer sig inte bara viljan att ha ett snyggt Stomatolleende.

- Man vill ju att det ska se perfekt ut, bekräftar Lisa Helgerssons kompis Oskar Holm som också kan stoltsera med en tandställning.

Men tandläkaren Azar rekommenderar inte barn under 18 år att göra tandblekningar och vuxna ska vara försiktiga.

- Kändisarnas leenden kan vara en orsak till ökande efterfrågan på tandregleringar, men samtidigt blir vår ekonomi bättre och sådant påverkar oss också. Med en bättre ekonomi tänker vi mer på oss själva och hur vi ser ut. Många vill köpa blekningsmedel från nätet, men det kan vara farligt. Det är inte alltid de medlen är godkända av myndigheterna. En blekning på egen hand med ett sådant medel kan göra att pulpan går sönder och man kan få allergier i munnen. Jag hade i alla fall inte vågat mig på något sådant trots att det är billigare. 

Källa: http://www.vt.se/

Etiketter:tandställning

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)