Logga in

Torsdag 21 januari

Tryckstegringen kan göra fruktansvärt ont

26 augusti, 2010 av Behnam Malekzadeh

Ett dygn brukar den värsta tandvärken hålla i sig, sedan blir det bättre. Det berättar tandläkaren Karin Stoor.
- Det känns extra mycket eftersom trycket blir så högt inuti den hårda tanden, säger hon. Tandvärk är en speciell sorts smärta. Ofta börjar det som en retning på tanden, som svarar med att ila. Det är först senare som det kan bli riktig värk, när problemen har spridit sig neråt i tanden eller sitter i tandköttet.

Att det gör så otroligt ont när man får problem med tänderna är för att tänderna är hårda, förklarar tandläkaren Karin Stoor i Borlänge.

- Om man får en inflammation någon annanstans på kroppen blir det svullet och stort. Inuti tanden har svullnaden ingenstans att ta vägen eftersom tanden är hård. Det blir en tryckstegring som gör fruktansvärt ont, förklarar Karin Stoor.

Men hon lugnar samtidigt med att den akuta jättesmärtan inte sitter i så länge.

- Den brukar avta efter något dygn.

Om man drabbas av riktig värk i tanden ska man söka vård, även om smärtan går över.

- Smärtan går över när nerven och kärlen dör. Det finns stor risk för infektion om man inte behandlar. Helst ska man söka vård redan när det ilar i tanden, säger Karin Stoor.

Personer med många lagningar i tänderna får oftare tandvärk än andra.

- Man kan få tandvärk för att man har haft djupa hål och fått laga tanden mycket, säger Karin Stoor.

En grupp som brukar söka tandvård akut är unga människor mellan 25 och 30 år.

- De har kanske inte haft några problem med tänderna när de var yngre. Så flyttar de hemifrån, ändrar sina matvanor och går inte till tandläkaren på flera år.

- När de kommer hit har de plötsligt fått ont i tanden. Då kan det vara ett jättestort hål så att man måste rotfylla eller ta ut tanden, säger Karin Stoor.

Ungdomar har fått en ny typ av tandskada, erosionsskador på emaljen. Erosionsskadorna ger ofta ilningar.

- Det är sura drycker och livsmedel, som läsk, som fräter på tänderna. Syran tunnar ut emaljen så att tanden går sönder. Att laga skadorna är ett jättejobb, säger Karin Stoor.

Inflammationer i tandköttet är andra smärtsamma upplevelser. Ofta kan bakterier samlas under tandköttskanten där man inte kommer åt med tandborsten. Det blir rött, svullet och gör ont.

- Ligger bakterier kvar för länge förkalkas de till tandsten. På sikt kan man då få tandlossning som kan göra ont.

Tandkött som har dragit sig bort från tandhalsarna är en annan vanlig orsak till tandsmärta. Då ilar det också.

- Ilningar i tänderna är ofta det första tecknet på att tanden är skadad på något sätt. Det är viktigt att vi får chans att upptäcka skador på tänderna i tid. Då går de ofta att bota, säger Karin Stoor.

Källa: http://www.dt.se/

 

Etiketter:tandvärk

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)