Logga in

Lördag 16 januari

Vill förlänga den fria tandvården

18 juni, 2010 av Behnam Malekzadeh

För ett par år sedan införde Västra Götalandsregionen gratis tandvård för alla ungdomar upp till 22 år. Det gav effekt.

- Vi ser att åldersgrupper som tidigare inte gick till tandläkaren gör det nu i och med att de får gå gratis, säger det Socialdemokratiska regionrådet Karin Engdahl.

Statistik från förra året visar att ungefär 80 procent av de ungdomar som inte behövde betala gick till tandläkaren, men bara runt  20 procent av dem som behövde betala. Nu vill Socialdemokraterna höja gränsen med tre år, gratis tandvård tills man fyller 25.

- Vi vill att ännu fler skall gå till tandläkaren. Problemet är att man slutar att gå när den fria barn- och ungdomstandvården tar slut. Vi är oroliga att det kommer att fortsätta att vara så i och med att ungdomar har en jättetuff ekonomisk situation, säger Karin Engdahl.

Men blir inte följden att man slutar att gå till tandläkaren när man har fyllt 25 år i stället?

- Det vet man ju aldrig, men förhoppningsvis har man etablerat sig mer i vuxenlivet när man är 25, fått en bättre ekonomi och fått in det som en rutin att gå till tandläkaren, att det blir mer naturligt att man gör det sedan, säger Karin Engdahl.

Vad tror du att de säger som är något äldre, och kanske har mycket knaper ekonomi, om att ungdomarna får gå gratis till tandläkaren?

- Det är väl alltid så med olika reformer att de som inte berörs av dem kan ju tycka att det är orättvist, men vi vet att det är ungdomar i dag i Sverige som har det tuffast, säger Karin Engdahl.

Källa: http://www.sverigesradio.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)