Logga in

Torsdag 21 januari

Tandläkare utan prislista bryter mot lagen

31 maj, 2010 av Behnam Malekzadeh

Det finns lag på att tandläkare och tandhygienister som vill få ersättning från staten ska lägga in sina prisuppgifter på den jämförelsetjänst som startade på Försäkringskassans hemsida i höstas.

Trots detta går det bara att hitta uppgifter från mindre än en tredjedel av landets tandläkare och tandhygienister på hemsidan.

- Prisskillnaderna mellan olika tandläkare är stora, så det är ett viktigt konsumentintresse att priserna går att jämföra. Men tyvärr är det här en bransch där det emellanåt kan saknas en vilja till genomskinlighet, säger Anna Eva Askensten, verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassan.

Under den här månaden ska Försäkringskassan lämna en rapport till regeringen kring arbetet med införandet av prisportalen för tandvårdspriser. Där kommer det bland annat att pekas på klara brister i systemet, eftersom majoriteten av tandläkarna inte följer lagen när det gäller skyldigheten att redovisa prissättningen på jämförelsetjänsten.

- Vi efterlyser inga särskilda sanktionsmöjligheter. Jag vet inte ens hur de skulle se ut. Men det är uppenbart att konsumentnyttan inte varit en tillräcklig drivkraft för att få tjänsten att fungera, säger Anna Eva Askensten.

Dagligen besöker 700 personer jämförelsetjänsten, trots att priserna från majoriteten av landets tandläkare än så länge saknas. 

Källa: www.sydsvenskan.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)