Logga in

Fredag 27 november

Plånboken styr tandläkarbesöken

21 maj, 2010 av Behnam Malekzadeh

De nya subventioner som införts har dock påverkat besöksfrekvensen, berättar några av stadens tandläkare.
Lena Ström, tandsköterska och receptionist på Folktandvården Herrgärdet. Hon berättar att mottagningen har många patienter och att det ofta är fullbokat. Men det förekommer ibland önskemål om att få dela upp betalningen eller att få tider i slutet av månaden då pengar precis kommit in på kontot.
- Det är inte omöjligt att få dela upp betalningen, men det är viktigt att ta en diskussion om det så tidigt som möjligt säger hon.
   Billigare än många tror Ibland visar det sig dock att besöket blir billigare än vad patienten först trott.
- Är du mellan 20 och 29 år kostar det faktiskt bara 40 kronor att gå på kontroll en gång vartannat år, berättar klinikchef Bo Stigberger på Folktandvården Herrgärdet. Fortfarande är det ganska många som inte känner till de nya subventionerna. 
Hur är västeråsarnas tandhälsa i allmänhet?
- I allmänhet är den god. Omkring tio procent har problem med mycket karies eller tandlossning. De flesta går till tandläkaren regelbundet, men visst finns det de som väntar tills det blir akut och behövs rotfyllning.
Vad kan skälen vara till att man avstår från tandläkarbesök, beror det på ekonomi eller tandvårdsrädsla?
- Visst är det vanliga skäl för den smärre grupp det handlar om. Mycket tandvårdsrädda patienter kan sederas (få lugnande tabletter) innan besöken, samt få remiss till en psykolog som är specialist på tandvårdsrädsla.
Vad skulle det innebära för er om tandvården ingick i sjukvårdens vanliga högkostnadsskydd?
- Då skulle vi bli överhopade, behöva organisera om och utbilda oss ytterligare. Kanske bli fler dessutom. Men för patienterna vore det förstås positivt.
   Grundkredit på 5 000 kr Marja Torsteinsrud, tandläkare på City Tandvård tror att möjligheten till ett personligt tandvårdskonto, som kliniken nyligen har infört kommer att underlätta mycket för patienter som tidigare dragit sig för tandläkarbesök av ekonomiska skäl.

Alla patienter med tandvårdskonto får en grundkredit på 5 000 kronor, och därefter kan man antingen fylla på kontot med valfri summa via autogiro eller sätta in pengar då man själv har lust och möjlighet. På så sätt blir tandläkarbesöken inget man med kort varsel måste ordna fram pengar till. Tandläkare inom Praktikertjänst har fått välja om de vill ansluta sig till systemet med tandvårdskonto, och för City Tandvård var det inget svårt val.
- Man kan också spara åt någon annan på tandvårdskontot. Många föräldrar vill tillexempel att deras ungdomar ska ha ett eget tandvårdskonto den dagen de inte räknas som barn enligt subventionsreglerna.
Hur skulle det påverka er om patientkostnaderna var desamma för tandvård som för vanlig sjukvård?
- Det känns som en väldigt hypotetisk frågeställning. Men administrationen skulle öka enormt.

Källa: http://direktpress.drumedar.net/sv/vasterastidning/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)