Logga in

Fredag 27 november

Rökande mammor skadar barns tänder

29 april, 2010 av Behnam Malekzadeh

Vi känner inte till den exakta orsaksmekanismen, men tidigare experimentella studier har visat att fostrets omogna immunförsvar påverkas, vilket ökar risken att utveckla kroniska sjukdomar senare i livet, säger Annika Julihn, medicine doktor på Karolinska institutet, som ligger bakom forskningen.

Det är tidigare vederlagt att rökning och övervikt under graviditeten ökar risken för kroniska sjukdomar, som till exempel diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Och nu pekar den studie som Annika Julihn publicerat vid Karolinska Institutet, och även en japansk studie, publicerad i höstas, att också tandhälsan kan skadas om mamman är överviktig eller rökare när hon väntar sitt barn.

Rökning skadar tändernas försvar
-Karies är en av våra vanligaste kroniska sjukdomar. De receptorer som känner av bakterier och andra främmande substanser påverkas negativt av rökning. Försvaret blir helt enkelt inte vad det borde, säger Annika Julihn.

Det finns sedan tidigare studier som visar att även barn som utsätts för passiv rökning under förskoleperioden löper en ökad risk för att drabbas av karies. Likaså finns forskning som visar att chansen att få hål i tänderna ökar för överviktiga barn. Och chansen att bli överviktig ökar i sin tur om mamman är överviktig under graviditeten.

Hur går ni vidare med era resultat?

- Vi kommer att samarbeta med barnläkare. Vi kan inte dra allt för långtgående slutsatser på bara en studie, men nu är det två som hittat ett samband och det är mycket intressant. Visst behövs det flera studier, men i och med att vi vet att rökning och övervikt påverkar fostrets immunförsvar negativt så tolkar vi det som att vi är på rätt spår.

Källa: http://www.svt.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)