Logga in

Torsdag 21 januari

Ny webbplats om kost och tandhälsa

26 mars, 2010 av Behnam Malekzadeh

www.sockerbiten.nu

Säkert är du mån om ditt barns hälsa och vet hur viktigt det är att hjälpa till med tandborstningen. Borsta barnets tänder med fluortandkräm morgon och kväll. Då minskar risken att ditt barn får hål i tänderna och andra tandhälsoproblem senare i livet. Det är viktigt att börja sköta barnets tänder tidigt. Du kanske inte visste att barn med karies före tre års ålder löper stor risk att få tandhälsoproblem även när de blir äldre.

Småätande är inte bra för tänderna och inte för resten av kroppen heller. Jag är också småbarnsförälder och vet hur frestande det är att sticka till barnet något sött för att den knappa tid man har tillsammans ska bli en positiv upplevelse utan onödiga konflikter. Men det kan bli kostsamt för barnet. För mycket sötsaker leder inte bara till hål i tänderna utan kan också bidra till övervikt och följdsjukdomar senare i livet, som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar. Ditt barn kommer att tacka dig sedan för att du stod på dig.

Lördagsgodis är ett beprövat recept, håll dig till det och ge hellre några fruktbitar än en bulle eller söt kaka som snacks. Bjud på vatten om barnet är törstigt - saft och läsk är flytande socker och läskedrycker kan dessutom ge frätskador på tänderna.

Källa: www.tandlakarforbundet.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)