Logga in

Onsdag 20 januari

Kinesiska tänder i många Gävlemunnar

21 mars, 2010 av Behnam Malekzadeh

- Det gör att vi kan hålla ned priserna för patienterna, säger tandläkaren Lars Wetterberg.

Att tillverka tandproteser är ett hantverk. Det gäller att få till rätt passform och färg och den måste hålla för allt tuggande som en tand ska klara av.

Och i takt med globalisering och ökad konkurrens har de tandtekniska laboratorierna sökt sig utomlands i jakt på billigare arbetskraft.

Kina har blivit det stora landet och en hel del av de konstgjorda tänder som sätts in i Gävleborgarnas munnar är tillverkade där.

Hur många vet ingen men Jörgen Sundström som är inköpare på folktandvården i Gävleborg uppskattar att ungefär hälften av de bolag som landstinget anlitar har åtminstone en del av sin produktion i Kina.

- En del lägger ut allt på kinesiska underleverantörer, andra delar upp det och gör en del hemma i Sverige och en del i Kina.

Svenskt laboratorium

När tandläkaren gjort ett avtryck av patientens mun skickas det till det svenska laboratoriet som gör en gipsavgjutning. Sedan skickas den till ett labb i Kina som tillverkar protesen och skickar tillbaka den till tandläkaren som sätter in den i patientens mun.

Trots flygresorna fram och tillbaka över halva jordklotet blir det billigare än att tillverka dem här hemma. Priset är ungefär 30-40 procent lägre.

Medelpris för patienten

Så mycket billigare blir det dock inte för patienten. Hos folktandvården man får betala samma pris oavsett om det är en kinesisk eller svensk protes som sätts in.

- Vi har ett medelpris som ska täcka våra kostnader. Det blir inte billigare om protesen är billigare än genomsnittet, men vi tar heller inte mer betalt om vi exempelvis använder en dyrare avtrycksmassa, säger Lars Wetterberg som är tandläkare och chef för folktandvårdens klinik på Slottstorget i Gävle.

Lönekostnaderna ökar i Kina

Att en del tänder är billigare bidrar dock till att hålla nere det genomsnittspris som patienten betalar. Lars Wetterberg tror därför att patienten vinner på den internationella konkurrensen.

- Jag tror att det leder till både bättre kvalitet och lägre pris. Konkurrensen gör att alla måste anstränga sig och vara i framkant.

Att man skickar avgjutningar och tänder fram och tillbaka till Kina tycker han inte är konstigare än att man köper fyllnadsmassa och andra material utomlands.

Men även i Kina ökar lönekostnaderna. Det gör att de tandtekniska laboratorierna börjar blicka mot andra länder för att kunna fortsätta köpa billigt.

- Jag tror att Indien kan vara ett land som är på gång, säger Jörgen Sundström.

Källa: http://www.arbetarbladet.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)