Logga in

Torsdag 21 januari

Munnen avslöjar läskkonsumtion

8 mars, 2010 av Behnam Malekzadeh

- Jag kan se på en patient som har dessa skålformade erosioner, så kallade cuppings, att han eller hon dricker mycket sur läsk, säger Thomas Granlund, tandläkare i Praktikertjänst och verksam i Skellefteå.

Dentala erosioner, det vill säga förlust av tandens hårdvävnad genom en kemisk process utan påverkan av bakterier, blir allt vanligare. Det har säkert att göra med en allt större konsumtion av söta och sura drycker, och är vanligt speciellt bland yngre. Det ska alltså inte sammanväxlas med karies där bakterierna ger en syrapåverkan på tändernas ytor, men det krävs inte så mycket för att en dental erosion, och speciellt en skålformad cupping, kan förvandlas till ett kariesangrepp.

-En liten förändring i salivens sammansättning av någon anledning, och kariesangreppet är där som ett brev på posten, säger Thomas Granlund, och berättar att det också utan karies kan uppstå en risk för att tanden blir så försvagad att den helt enkelt bryts sönder.
Han blir med en gång extra vaksam när han får en patient med mycket cuppings eftersom det också kan ge en tydlig indikation på att det förmodligen förekommer en stor konsumtion av sur och söt dryck som även kan vara skadlig för allmänhälsan.

- Egentligen kan cuppings vara en anledning att kolla patientens blodsocker, säger Thomas Granlund, och konstaterar att det skulle kunna vara ett utmärkt sätt att tidigt fånga upp unga patienter med prediabetes eller till och med manifest diabetes - nyligen kom ju en studie som visade på sambandet mellan barnfetma och höga blodsockervärden - då kan ju vi som tandläkare bidra till att eventuell sjukdom upptäcks tidigt.

Källa: www.mynewsdesk.com

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)