Logga in

Lördag 16 januari

Tandvården i Estland blev ett fiasko

22 februari, 2010 av Behnam Malekzadeh

30-åriga Linda Karlsson ångrar i dag att hon inte varit bättre på att ta hand om sina tänder.

Det trasiga garnityret gör sig nämligen påmint hela tiden och måste bedövas med åtskilliga Alvedon.

- Jag är öm i hela munnen och det strålar upp i huvudet av smärtorna. Men det är också den här biten med att barnen frågar och att man inte gärna vill visa upp sig, säger hon.

Problemen började 2005 när Linda, som är arbetslös, inte fick pengar från socialtjänsten för att laga tänderna. För att ändå kunna göra något åt de svårt skadade tänderna tog Lindas mamma ett lån på 30 000 kronor för att Linda skulle kunna laga tänderna utomlands.

Linda hade då genom en tidningsartikel hittat företaget Estlandspecialisten som arrangerade resor med inbokade tandläkarbesök. För 30 000 kronor skulle man i Estland kunna fixa Lindas alla problem. I Sverige skulle samma behandling ha kostat 80 000 kronor.

Hösten 2006 åkte Linda första gången till Tallinn och tandkliniken. Där satte de genast igång ett omfattade arbete. Flera tänder drogs ut och Linda fick nya framtänder så att hon åter kunde le.

Men någonstans efter de tre förs­ta besöken började problemen. Då hade hon gjort av med 20 000 kronor och nästan lika mycket på resor.

Men Linda var nöjd med lagningarna och någon ny resa bokades inte in.

Men efter ett tag började tänderna gå sönder. Orsaken var att lagningarna Linda fått var provisoriska. Något Linda inte säger sig ha fått veta.

- Tre av mina tänder gick sönder och lagningarna började rämna. Ingen hade berättat för mig att det handlade om provisoriska tänder. Jag förstår heller inte varför man skulle göra provisoriska lagningar, säger Linda.

Tandläkaren som åtgärdade Lindas tänder heter Anton Garajev. Enligt honom skulle Lindas 30 000 kronor räcka till att laga alla tänder. Men enligt honom så fanns det andra problem som gjorde behandlingen komplicerad.

- Linda tyckte att det var jobbigt och att hela behandlingen var väldigt besvärlig. Men om hon hade kommit på alla besök så hade hon haft hela tänder nu.

Anton Garajev säger att det här är ett rätt vanligt förekommande problem med patienter från utlandet.

- Det gör ju inte behandlingen lättare att man hela tiden måste resa långt och att det ibland blir svårt med kommunikationen. Det var en stor behandling och allt kunde inte göras på en gång.

Så här i efterhand tycker han att det är synd att de inte kunde kommunicera bättre.

- Möjligen har jag brustit i att förklara för Linda vad en så här omfattande behandling innebär.

Men Linda säger sig inte vara missnöjd med tandläkaren. Det hon främst reagerat på är hur resorna organiserats.

- Efter de tre första resorna fick jag inte veta när jag skulle tillbaka till Tallinn. Jag hörde av mig men fick inga svar. Så därför blev det att jag inte kom iväg igen.

Mona Viil äger Estlandspecialisten och hon tycker inte att hon gjort något fel.

Problemet som hon ser det är att Linda inte verkar ha förstått hur omfattande tandprob­lemen är och att hon inte lagt ner den tid som behövs för att få tänderna lagade.

- Linda har ju flera gånger bokat om planerade besök och då har det blivit svårt. Hon hade ju ett besök klart nu i maj, men då kunde hon inte åka för att hon precis fått barn. Men det visste hon ju om hela tiden, säger Mona.

Ord står mot ord, men vad alla inblandade tycks hålla med om är att resorna tillsammans med den omfattande behandlingen inte varit lyckat i det här fallet.

Som tur är har Linda kvar 11 000 av de lånade pengarna som hon nu kan använda till tandvård i Sverige. Något som har blivit mycket billigare efter den 1 juli.

Lars Wetterberg är klinikchef på Folktandvården i Gävle och han råder Linda att fortsätta behandlingen hemma.

- Nu har ju högkostnadsskyddet blivit mycket bättre och för behandlingar över 3 000 kronor får man ju hälften betalt. Och om kostnaden överskrider 15 000 kronor så behöver man bara betala 15 procent.

- Så för omfattande behandlingar skulle jag rekommendera folk att söka vård i Sverige, säger Lars Wetterberg.

"Tre av mina tänder gick sönder och lagningarna började rämna. Ingen hade berättat för mig att det handlade om provisoriska tänder."

Källa: http://www.gd.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)