Logga in

Torsdag 21 januari

”Vi är inga fuskare”

14 februari, 2010 av Behnam Malekzadeh

- Tandläkarbranschen är en tämligen vit bransch, säger Dan Nilsson, pressekreterare på branschorganisationen Privattandläkarna.

Aftonbladet rapporterade i går att Försäkringskassan felaktigt betalar ut stora summor pengar till Sveriges tandläkare varje år. Enligt en uppskattning kan det röra sig om så mycket som en halv miljard kronor under 2009.

En stor del av den summan beror på fusk, enligt Försäkringskassan.

"Fusk ska polisanmälas"

Men den bilden delas inte av tandläkarna.

- Jag har mycket svårt att tro att tandläkare i Sverige uppsåtligen rapporterar in fel information för att få ut pengar inom tandvårdsstödet. Upptäcker man fusk ska det polisanmälas, men några såna anmälningar finns inte från Försäkringskassan, säger Dan Nilsson på branschorganisationen Privattandläkarna.

Enligt honom beror de felaktiga utbetalningarna på bristande information och olika tolkningar av regelverket.

- Vårdgivare överklagar många av de återbetalningskrav Försäkringskassan kommer med. I 70 procent av fallen under perioden maj till oktober 2009 har vårdgivarna fått rätt.

"Illa ute"

De behandlingar som ska omfattas av ersättningen från Försäkringskassan bestäms av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Verket planerar snart att ge ut en handbok till landets tandläkare där det tydligt framgår vilka behandlingar som omfattas av tandvårdsstödet.

Men Dan Nilsson säger att ingen tjänar på att Försäkringskassans felaktiga utbetalningar är så många.

- Möjligen kan någon patient få billigare vård, men det finns ingen tandläkare som satt i system att tjäna pengar på tandvårdsstödet. Skulle man göra det är man mycket illa ute.

Källa: http://www.aftonbladet.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)