Logga in

Fredag 27 november

Tandvård utreds efter dödsfall

9 februari, 2010 av Behnam Malekzadeh

En nioårig flicka från Norrköping sökte akut hjälp på sjukhus för kraftig tandvärk och svullnader i ansiktet efter att flera gånger ha besökt folktandvården. Två dagar senare avled hon efter att ha angripits av streptokocker, även kallade mördarbakterier.
Folktandvården i Östergötland har nu anmält sig själv enligt lex Maria för att få klarhet i om brister i tandvården kan ha orsakat flickans död, rapporterar flera medier.
Flickan, som aldrig tidigare fått tandvård i Sverige, kom till folktandvården i Norrköping med akut tandvärk och en varböld i munhålan sommaren 2009. Tandläkaren ville dra ut tanden men flickan bedömdes vara alltför orolig för ett ingrepp.
Ett nytt försök gjordes ett par månader senare, men flickan bedömdes inte vara samarbetsvillig och fick åka hem med en antibiotikakur. Efter ytterligare en månad ställdes ännu en behandling in eftersom flickan ska ha varit rädd och vägrat att gapa.
Enligt anmälan ska tandläkaren och flickans mor ha kommit överens om att avvakta några månader för att flickan skulle kunna lära sig tala svenska bättre och på så vis klara av kontakten med tandvårdspersonalen. Tandläkaren ska ha beslutat att vänta sju månader med nästa kallelse. Innan dess hade flickan förts akut till sjukhus och sedan avlidit.

Källa: http://www.smp.se/nyheter/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)