Logga in

Fredag 22 januari

Än håller Svens implantat

17 januari, 2010 av Behnam Malekzadeh

Som så många andra i sin generation fick Sven Johansson tidigt problem med sina tänder. På grund av detta förlorade han samtliga sina tänder i överkäken och de flesta i underkäken. Den normala lösningen vid denna tid och många gånger även i dag var att sätta in en helprotes. Men Sven hade tur i oturen; vid den här tiden var han
droskägare och hade just kört en patient till den tandvårdsklinik i Mölndal som vid den tiden drevs av Per-Ingvar Brånemark, i dag professor emeritus i anatomi. Där träffade han Gösta Larsson, som 1965 blev den förste patienten i Sverige som fick implantat inopererade.

Sven Johansson och Gösta Larsson kom i samspråk, och för Sven tändes ett hopp om att åter få fasta tänder. Efter att ha blivit undersökt noggrant, blev han behandlad framgångsrikt som patient nummer två i Sverige.

Var han inte orolig inför behandlingen - den hade ju endast genomförts en gång tidigare?

Sven skakar på huvudet.     

- Inte alls, och operationen gick bra. Jag hade inga problem.

Sedan dess har han gått på kontroll hos tandhygienist regelbundet, sedan 1976 hos Christer och Eva Dagnelid, som övertog professor Per-Ingvar Brånemarks klinik detta år. De senaste åren har dottern Ann-Christin Rudberg följt med Sven på grund av hans vacklande hälsa. Också hon är mycket nöjd över resultatet.

- Efter operationen har han aldrig haft problem med sina tänder. Han har också varit noga med sin hygien, berättar hon.

 

Viktigt hålla rent

Kliniken Team Dagnelid Colosseum är inriktad på specialisttandvård. Christer Dagnelid, tandläkare och specialist i oral protetik, har arbetat många år med implantatbehandlingar. Han har träffat Sven Johansson många gånger genom åren och är inte överraskad över den goda funktionen.

- Det viktigaste för de här patienterna är att de håller så rent som möjligt i munnen.
Sven har kommit på regelbundna kontroller, vilket är en stor del av förklaringen till att han i stort sett har varit besvärsfri. Vi är väldigt måna om att ha en god eftervård för dessa patienter, berättar han. Den enda större åtgärd som gjorts under åren är att det gamla materialet på konstruktionen i överkäken ersattes med nytt i mitten på 1990-talet. På kliniken utförs ett stort antal implantatbehandlingar. 90-95 procent är traditionell tvåstegskirurgi. I dag är man en av Nordens största kliniker på implantatbehandlingar.Anledningen till att tvåstegskirurgin fortfarande används i så stor utsträckning är enligt Christer Dagnelid att den i de flesta fall ger det bästa resultatet.

- Vi vill inte utmana biologin. Vi vill att de konstruktioner vi opererar in ska hålla livet ut, säger han.

Det finns dock andra tandläkare som arbetar med snabbare metoder, och som anser att detta fungerar utmärkt. Per-Ingvar Brånemark, som utförde operationen 1967, har träffat Sven Johansson vid flera tillfällen, senaste gången för cirka ett år sedan. Han är lika nöjd som Sven med resultatet, och kan konstatera att hans upptäckt hjälpt många patienter till bättre liv.

- Det visar att tekniken fungerar. Det viktiga är att inte gå för snabbt fram utan att respektera moder naturs förmåga att integrera titanskruvarna, säger han när Tandläkartidningen ringer upp honom. Han berättar att han nyligen fått veta att en 101-årig japansk patient fått implantat, och att det hela avlöpt mycket väl.

- Andelen äldre ökar, och jag är övertygad om att vi kan hjälpa många av dem som vill ha implantatbehandling. Det viktiga är att fixturerna sätts in med stor försiktighet och att vi tar hänsyn till alla faktorer som kan påverka utfallet, säger han.

Han berättar att de första patienterna som fick implantat var mycket noggrant selekterade innan operationerna genomfördes. Man tog stor hänsyn till faktorer som vävnadsvitalitet och medicinsk vitalitet hos patienterna, men också om patienterna var psykologiskt mogna för behandlingarna och beredda att hålla rent genom noggrann egenvård. I dag görs inte samma noggranna selektering. Men enligt Per-Ingvar Brånemark är prognoserna mycket goda för de flesta patienterna, och han betonar återigen: »Man får inte gå för snabbt fram. Man måste ta hänsyn till biologin.«

För den förste patienten som fick implantat dröjde det nästan två år innan den färdiga protetiska konstruktionen sattes fast, detta på grund av att patienten hade gomspalt. För Sven Johansson gick det snabbare; man väntade omkring fem månader innan protetiken sattes fast i överkäken, och fyra månader innan den sattes fast i underkäken.

 

Fler risker

Inklusionskriterierna vid implantatbehandling var betydligt strängare förr. Det innebär att riskerna för misslyckanden har ökat. Detta ställer i sin tur allt högre krav på dem som utför kirurgin och protetik.

 - Men helt klart kan vi behandla betydligt fler patienter nu än för bara tio år sedan, säger Christer Dagnelid, och tillägger:

- I dag är det väldigt få patienter som väljer att slipa ner tänder och sätta in en brygga på konventionellt sätt. Man vill hellre satsa på en implantatbehandling.

Enligt Christer Dagnelid väntar stora utmaningar i framtiden inom implantatområdet. Allt fler patienter vill ha implantat, och det gäller också den växande skaran äldre. De nöjer sig inte som tidigare med proteser. I grunden handlar det enligt honom om begrepp som livskvalitet, något som Per-Ingvar Brånemark alltid sett som den viktigaste aspekten. Det Christer Dagnelid tror kommer att ske tekniskt på området framöver är att ytforskningen leder till implantatytor som ger snabbare inläkning, och ju mer man lär sig om benets biologi desto bättre kan man hjälpa patienterna.

Under intervjun med Christer Dagnelid har hustrun och tandhygienisten Eva inspekterat Sven Johanssons munhygien och gjort rent. Hon berättar att många äldre, precis som Sven, behöver extra hjälp med att hålla en god oral hygien eftersom ålder och olika krämpor gör det svårare att upprätthålla en god egenvård.

Eva Dagnelid tillägger att hon känner extra mycket för dessa patienter:

- De har alltid kommit när man kallat för kontroll genom åren. Sedan blir de gamla och får minskad möjlighet att upprätthålla en god munhygien. Då vill man ge dem en extra hand och hjälpa till med att göra den orala hälsan lite bättre. För välbefinnandet i en ren mun känner man hela livet ut.

Sven Johansson känner sig nöjd. Om tre månader är det åter dags att sätta sig i taxin för att besöka tandhygienist Eva Dagnelid.

- God och framgångsrik tandvård utgår från en bra och långvarig relation mellan patient och tandläkare, där återbesöken individanpassas till livets olika skeden, avslutar Christer Dagnelid.

Källa: http://www.tandlakartidningen.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)