Logga in

Fredag 27 november

Nervskadad efter tandvärk

1 januari, 2010 av Behnam Malekzadeh

Innan man gör den permanenta rotfyllningen vid en rotbehandling, så använder man en läkande pasta som man lägger ner i rotkanalen. I det här fallet användes en plastkanyl. Det var kombination av roten och plastkanylen som var olycklig på den här tanden, säger Monica Jansson Blom, klinikchef på folktandvården i Östhammar.

Hon säger också att tekniken som användes på patienten är vanlig, men att man som tandläkare ska välja olika tekniker beroende på vilken tand det är man behandlar.

Patienten som uppsökte folktandvården i Östhammar på grund av akuta besvär med en kintand, förlorade alltså känseln i delar av en läpp, hakan och flera tänder. Troligtvis var det pastan man använde som orsakade nervskadan.

Folktandvården Lex Maria-anmäler nu händelsen och varnar dessutom tandläkare i länet för att använda sig av tekniken där man trycker till med tummen för att föra in pasta i rotkanalen. Däremot varnar man inte för själva pastan, den behöver man enligt Monica Jansson Blom ha som en läkande pasta. Enligt folktandvården läks i de flesta fall sådana här nervskador spontant, men det kan ta tid.

Källa: http://www.sr.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)