Logga in

Torsdag 28 januari

Hälften får biverkningar vid tandblekning

13 december, 2009 av Behnam Malekzadeh

- Reklamen lovar att blekning är effektiv. Det står att man blir vackrare och fräschare, men det nämns inte att blekning kan vara farlig, sade Jon E Dahl, professor vid Niom, vid årets odontologiska riksstämma.

Studien, som har letts av Ellen Bruzell, forskare vid Niom, har jämfört tandläkarstyrd hemblekning med tioprocentig karbamidperoxid i skena med klinikblekning med 30- till 40-procentig karbamidperoxid, med eller utan ljus. Biverkningar, färgändring och patienternas tillfredsställelse har undersökts. Ett tiotal tandläkare i Göteborg, Köpenhamn och Oslo har samarbetat.

Ungefär hälften av sammanlagt 171 patienter fick problem. Ilningar var vanligast följt av skador på tandköttet. Ändå var 95 procent av patienterna nöjda.

De flesta biverkningar gick över inom ett par veckor, men tre procent av patienterna som blekte sina tänder hemma och sju procent av dem som blekte hos tandläkaren fick bestående problem.

Jon Dahl tror att det blev fler biverkningar med klinikblekning därför att koncentrationen var högre. Han rekommenderar därför lägre koncentration - högst 30 procent vid blekning på kliniken.

Han råder också tandvården att undvika blekning hos patienter som tidigare har haft ilningar.
- Om patienten ändå anser det nödvändigt, använd en svagare blekning på kliniken, föreslår han.

En annan rekommendation är att tala om för patienten att biverkningar är vanliga innan behandlingen görs.

Källa: http://www.tandlakartidningen.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)