Logga in

Fredag 22 januari

Tandläkare förlorade strid om arbetskläder

1 december, 2009 av Behnam Malekzadeh

En nyutexaminerad tandläkare fick till skillnad från flera kurskamrater inte jobb hos folktandvården i Stockholm.

Anledningen var att det under en anställningsintervju kom fram att hon inte ville bära kortärmad skjorta på jobbet. Tandläkaren ville istället använda desinficerade engångsplastskydd över ärmarna, men folktandvården godtog inte förslaget.

Under rättegången hördes Inger Andersson von Rosen, sakkunnig läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet, på tandläkarens begäran. Inger Andersson von Rosen ansåg att skyddsrock eller engångsärmar kunde användas som alternativ till kortärmat utan att riskera skyddet mot smittspridning.

Grundregeln i Socialstyrelsens föreskrifter, som är bindande, är att man alltid ska ha kortärmat, sade hon i rätten, men ibland gör man undantag om skyddskläder behövs för att skydda personalen.

Smittskyddstandläkare Peter Lundholm och Ann Tammelin, ordförande i Svensk Förening för Vårdhygien hördes på begäran av Folktandvården.

Både ansåg att bästa skyddet mot smittspridning är spritad, bar hud, eftersom alla andra material lättare samlar mikroorganismer.

Enligt Stockholms tingsrätt blev inte tandläkaren diskriminerad. Folktandvården är skyldig att följa Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien inom hälso- och sjukvården.

Enligt domen måste tandläkaren betala 250 000 kronor i rättegångskostnader till Folktandvården.

Källa: http://www.tandlakartidningen.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)