Logga in

Lördag 16 januari

Prisas för forskning om tandlossning

23 november, 2009 av Behnam Malekzadeh

Professor Tord Berglundh vid Sahlgrenska akademin har utsetts till årets mottagare av Millerpriset. Priset delas ut vart tredje år av Svenska Tandläkare-Sällskapet.

Tord Berglundh leder forskning om tandlossningssjukdomar och är den en av de svenska odontologiska forskare som blivit allra mest citerad under de senaste sex åren. Han får 2009 års Millerpris för nydanande forskning om ytan på tandimplantat och dess betydelse för att implantatet ska fästa ordentligt och inte riskera att lossna.
- Vi har bland annat genomfört flera studier om sambandet mellan vissa ytegenskaper och risken för att det ska utvecklas inflammation vid implantatet. Våra resultat har fått stor uppmärksamhet, även internationellt, säger professor Tord Berglundh.

Tord Berglundh har forskat om tandlossningssjukdomar under mer än 20 år. Han har etablerat en egen forskargrupp och är nu en av de framträdande forskarna inom ämnet parodontologi. Hans grupp studerar även varför vissa vuxna - cirka 10 % av befolkningen - är mer benägna att utveckla tandlossningssjukdom. Dessa patienter har också ökad risk för inflammation vid tandimplantat.
- Vi undersöker bland annat hur de vita blodkropparna påverkar utvecklingen av tandlossning, och även hur rekryteringen av dessa immunceller fungerar i vävnaden. Vi försöker också förstå vilka genetiska förutsättningar som skiljer ut den grupp av patienter som är extra känsliga för tandlossningssjukdom, säger Tord Berglundh.

Tord Berglundh mottog Millerpriset i samband med den Odontologiska riksstämman i Stockholm. Prissumman var i år 75 000 kronor.

Källa: http://www.gu.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)