Logga in

Fredag 27 november

Tre av fyra barn slapp hål i tänderna

20 november, 2009 av Behnam Malekzadeh

Sura drycker, sötsaker och ständigt småätande gör våra tänder mer utsatta än någonsin. I ett försök att vända intaget av mat och dryck till något gott har forskare börjat preparera produkter med så kallad probiotika, goda bakterier som ska stärka munhälsan. 

- Vanligast är att tillsätta lactobacillstammar till yoghurt, ost och andra mjölkprodukter, men det finns lyckade försök med probiotika i tuggummin också, säger professor Peter Lingström på Sahlgrenska Akademins odontologiska institution i Göteborg. 

I Västerbotten har fjorton förskolor provat att ge dagisbarn fluormjölk till lunch varje dag i nära två år. De 248 barnen lottades till att få antingen vanlig mjölk eller mjölk med fluor och probiotika i form av Lactobacillus rhamnosus LB21.

Resultaten publicerades nyligen i den internationella facktidskriften Caries Research och visar att mjölkblandningen skyddade barnens tänder från karies. I gruppen som fick vanlig mjölk hade barnen i snitt 2,2 kariesangripna tänder då studien avslutades medan barnen som fått mjölk med bakterier slapp undan med 0,9 skadade tänder.

Källa: www.aftonbladet.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)