Logga in

Torsdag 28 januari

Gratis tandvård för 20–25-åringar

28 oktober, 2009 av Behnam Malekzadeh

Idag har alla gratis tandvård upp till 20 års ålder, något som gör att många slutar gå till tandläkaren därefter. Miljöpartiet satsar i sitt budgetalternativ på att från år 2011 höja denna gräns till 25 år. Detta är en viktig satsning, inte minst med tanke på hur arbetslösheten slagit mot åldersgruppen 18-25 år. Mer än var fjärde i åldersgruppen är idag arbetslös, och i ett sådant läge är det inte möjligt att prioritera tandläkarbesök.

Många i åldern 20-25 år är studenter, som sedan flera år tillbaka fått allt sämre ekonomi. Bland dem som har arbete är det åtskilliga som har provanställningar eller deltidsarbete. Även för dem blir ett tandläkarbesök som leder till behandling en stor utgift.

Förslaget innebär förutom en förbättrad tandhälsa, även ekonomiska besparingar på sikt. Det förebyggande arbetet är alltid mer kostnadseffektivt än det akuta. Reformen kostar 360 miljoner kronor per år.

Vi gröna tycker att en sådan prioritering är mer rättvis än att fortsätta sänka skatterna för dem som redan har det gott ställt.

Källa: http://www.helahalsingland.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)