Logga in

Lördag 21 oktober

Vitt vin dåligt för tänderna

22 oktober, 2009 av Behnam Malekzadeh

Det menar ett forskarteam vid Johannes Gutenberg University i Tyskland som har testat effekterna av viner med olika pH-värde genom att sänka ned emaljbitar i åtta olika viner i 24 timmar. De vita vinerna, som har lägre pH-värde (är surare) än de röda, fick betydligt mer kalcium att släppa från emaljen än de röda vinerna.

Barbro Jonsson är mat- och dryckredaktör på Systembolaget. Hon provar mycket vin.

- Jag är medveten om, och det är alla här, att man lätt kan få erosionsskador eftersom vinet är så surt, säger hon.

Hennes tandläkare har rekommenderat att inte borsta tänderna direkt efter vinprovningen utan att vänta minst i en halvtimme. Emaljen kan skadas mer om man borstar på en gång. Det är också vad forskarna i studien rekommenderar.

Att äta ost till vinet kan däremot vara bra, eftersom ost innehåller mycket kalcium, vilket kan hjälpa till att neutralisera syran.

Den som inte arbetar med vin behöver kanske inte oroa sig så mycket för effekterna. Men för Barbro Jonsson och hennes kollegor är det en riktig fara.

- Jag har till exempel en kollega som har provat vin sedan 70-talet och som har fått tandlossning, säger hon.

Källa: http://www.skd.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)