Logga in

Torsdag 28 januari

Munskölj - priser och innehåll

22 oktober, 2009 av Behnam Malekzadeh

Apoteket Munskölj 500 ml

Innehåller: 0,05% natriumfluorid (= 0,023% fluor), alkohol, sorbitol.

Pris: 47,50 kr.

Kommentar: Innehåller tillräckligt med fluor för att inte sänka fluorhalten i munnen efter tandborstning med fluortandkräm.

Corsodyl 300 ml

Innehåller: klorhexidin, alkohol, polyoxylricinolja, sorbitol, pepparmyntolja och vatten.

Pris: 63,50 kr

Kommentar: Klorhexidin har en uttalad bakteriehämmande effekt och används framför allt i situationer då patienten av olika anledningar inte kan borsta tänderna. Ger ofta missfärgning av tänderna och påverkar även smakupplevelsen vilka dock försvinner när patienten slutar skölja.

Dentan Mint 500 ml

Innehåller: 0,2% natriumfluorid (= 0,091% fluor), metylparahydroxibensoat (konserveringsmedel E 218), xylitol, pepparmyntolja, makrogollauryleter, alkohol och vatten.

Pris: 59 kr.

Kommentar: Rekommenderas av tandläkarna mot karies, innehåller tillräckligt med fluor

Flux 500 ml

Innehåller: 0,2% natriumfluorid (= 0,091% fluor), alkohol, xylitol, glycerin, kalium sorbet.

Pris 68 kronor.

Kommentar: Rekommenderas av tandläkarna mot karies, innehåller tillräckligt med fluor.

Gum Sensi Vital 500 ml

Innehåller: kaliumnitrat, Aloe Vera, vitamin E och pro-vitamin B5, fluor 250 och isomalt).

Pris: 59 kr

Kommentar: Kaliumnitrat används framförallt om man har besvär med ilande tandhalsar. Aloe Vera anses ha en inflammationshämmande effekt i likhet med vitamin E.

Hexident 300 ml

Innehåller: klorhexidin, pepparmyntolja, xylitol, polysorbat 80, alkohol, sorbitol och vatten.

Pris: 60, 50 kr

Kommentar: Klorhexidin har en uttalad bakteriehämmande effekt och används framför allt i situationer då patienten av olika anledningar inte kan borsta tänderna. Ger ofta missfärgning av tänderna och påverkar även smakupplevelsen vilka dock försvinner när patienten slutar skölja.

Listerine Total Care 500 ml

Innehåller: Essensoljor, thymol, menthol, eucalyptol, metylsalicylat, som är bakteriehämmande. Innehåller även 22% alkohol och 0,022% natriumfluorid (=0,010% fluor).

Pris: 65 kr

Kommentar: Essensoljorna har en viss effekt på bakteriebeläggningar på tänderna och zink har en viss effekt på dålig andedräkt och tandstensbildning. Innehåller för låg halt av fluor ur kariessynpunkt för att kunna rekommenderas av tandläkare.

SB 12 250 ml

Innehåller: zinkacetat, klorhexidin, 0,05% natriumfluorid (= 0,023% fluor), 1,9% alkohol

Pris: 139 kr

Kommentar: Zink i kombination med klorhexidin har en viss effekt på dålig andedräkt då zink binder illaluktade ämnen som bildas av bakterier som inte borstats bort. Klorhexidin förstärker effekten av zink. Innehåller tillräckligt med fluor för att inte sänka fluorhalten i munnen efter tandborstning med fluortandkräm.

Zendium 500 ml

Innehåller: enzymer (amyloglykosidas, glykosoxidas och lactoperoxidas), 0,05% natriumfluorid (= 0,023% fluor), xylitol, zink, fluor, tensider (steareth-30).

Pris: 49 kr

Kommentar: Enzymerna medverkar till att bilda bakteriehämmande ämnen som finns naturligt i munnen, men effekten är svag. Däremot har enzymerna en viss läkande effekt på blåsor i munnen, så kallade afte. Innehåller tillräckligt med fluor för att inte sänka fluorhalten i munnen efter tandborstning med fluortandkräm.

Källa; www.gp.se

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)