Logga in

Fredag 22 januari

Guld i munnen ökar risken för kontaktallergi

8 oktober, 2009 av Behnam Malekzadeh

- Bland patienter med känd kontaktallergi mot guld ska därför andra rekonstruktionsmaterial användas, exempelvis titan som är mer vävnadsvänligt, säger Camilla Ahlgren, tandläkare vid Avdelningen för oral protetik på Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola. Den 2 oktober disputerade hon på avhandlingen "Dental Gold And Contact Allergy".

Redan de gamla romarna använde guld som ersättningsmaterial för tänder och under lång tid betraktades guldfyllningar som ofarliga för hälsan. Men senare tids forskning har visat att guld i kroppen ökar risken för att utveckla kontaktallergi både på huden och i munslemhinnan.

Det finns inga säkra siffror, men det uppskattas att upp till 50 procent av den vuxna svenska befolkningen har tandbroar eller kronor gjorda av guld. Camilla Ahlgren har studerat 102 patienter som led av eksem. Patienterna undersöktes för att se om de hade guld i munnen och blev därefter lapptestade. Resultatet visade att patienter med guld i munnen hade signifikant oftare kontaktallergi mot guld jämfört med dem som saknade guldfyllningar. 

Källa: www.mah.se

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)