Logga in

Fredag 22 januari

Patientförsäkringen ersatte inte hela operationsskadan

2 september, 2009 av Behnam Malekzadeh

Det var tidigt i våras som Karin opererades på Växjö lasarett. I samband med operationen sattes ett så kallat laryngoskop med en tub in i hennes luftstrupe för att fria luftvägarna under narkosen. En känd, men ovanlig komplikation är att någon tand riskerar att skadas under ingreppet, vilket skedde i Karins fall.
Inom länssjukvården i Kronoberg rör det sig kanske om ett tiotal fall med denna komplikation per år.
- Då gör vi ändå runt 13 000 sövningar i narkos varav 3 000-4 000 med intubation, berättar Gunnar Lindberg, chef vid anestesikliniken.

Karin gick till tandläkaren som åtgärdade skadan. Eftersom patientförsäkringen gäller betalades ersättning ut för ingreppet. Landstinget har ett avtal som täcker för denna typ av skador.
- Tanden gick sönder helt och hållet och fick ersättas, säger Karin.
Behandlingen kostade 6 000 kronor.
Men när Karin fick reda på att hon själv måste stå för självrisken som är drygt 2 000 kronor blev hon väldigt upprörd. Hon hade ju själv inte orsakat någon skada och skulle därför hållas skadelös.
- Det känns inte alls rätt, säger Karin.

Hennes tandläkare är av samma uppfattning och menar att det inte kan vara rimligt att patienten inte kan få ut hela kostnaden.
Det är landstingets patientnämnd som handlägger patientskadeärenden.
- Jag kan förstå att det kan kännas lite hårt när kostnaden för skadan inte är så stor och man måste stå för en större del av summan själv, säger Annika Lundgren vid patientnämnden i Kronoberg.
En och annan har haft synpunkter till patientnämnden och klagat på självrisken. Men särskilt många är det inte, enligt Annika Lundgren.

Landstinget Kronoberg har inte haft några diskussioner om att ersätta självrisken för patienterna, förklarar ekonomidirektör Gunilla Johansson.
- Det har kanske varit någon diskussion om det för många år sedan. Men självrisken drabbar alla, säger Lena Mansnérus, utredningschef vid patientskaderegleringen, PSR.
För drygt ett år sedan höjdes självrisken och är nu fem procent av basbeloppet. Tidigare låg det på 1 000 kronor.
Självrisken i de flesta nordiska länderna är högre än i Sverige, förklarar Lena Mansnérus. I Danmark är den 10 000, i Norge 5 000 och i Island 7 100 kronor. Finland ligger på 1 900 kronor.

Källa: http://www.smp.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)