Logga in

Måndag 30 november

Billigare tandvård i Jönköping - för den utan hål

16 augusti, 2009 av Behnam Malekzadeh

Folktandvården försöker locka fler människor att gå till tandläkaren. Flera landsting har under de senaste åren infört ett abonnemang där du betalar en fast månadsavgift för all tandvård. I höst kommer det systemet till Jönköping.

Femton kronor i månaden
Abonemangsavgiften är rekordbillig för dig med helt friska tänder. Du kan komma undan med 15 kronor i månaden, alltså 180 kronor om året. Men om du har riktigt dåliga tänder och många gamla fyllningar, då kan avgiften stiga till så mycket som 832 kronor i månaden, alltså 9984 kronor om året.

Bra för dem utan hål
Tanken är att de som anser sig ha bra tänder, och därför skjuter på sina tandläkarbesök, nu lättare ska kunna besöka tandläkaren varje år. Och om någonting oförutsett händer, och tänderna måste lagas, så är avgiften redan betald.
- 38 procent av alla nittonåringar i vårt län har ingen lagad tand. Vi tillhör dem som har störst andel. Sen kan några av dem ha början på hål som man inte lagar, säger Monica Nordling, utvecklingschef på Folktandvården.
- Det här är ett incitament för att sköta sina tänder, framför allt är det för unga vuxna som låtit bli att gå till tandläkaren tidigare. Man har låtit bli att gå för man tycker man har så fina tänder att man inte behöver gå till tandläkaren.

Treårsperiod
Tandvårdsabonemanget tecknas för tre år i taget. Om du under treårsperioden missköter dina tänder, kan avgiften komma att stiga inför nästa treårsperiod. Om du tvärtom har en treårsperiod utan hål kan avgiften sjunka till nästa gång.

Källa: http://www.jnytt.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)