Logga in

Fredag 22 januari

Han tror på tandimplantat

11 augusti, 2009 av Behnam Malekzadeh

Tidigare har det figurerat information i press och tv om att tandimplantat kan orsaka olika följdsjukdomar som bland annat kan resultera i tandlossning och infektioner.

- Det har beskrivits som en tidinställd bomb. Men så är det inte. Jag tycker att det är synd att man väljer att skrämma upp folk på det här sättet, säger Pär-Olov Östman.

Han genomför 800-1000 tandimplantat årligen, och de allra flesta går bra. Pär-Olov Östman säger att mindre än en procent av hans av patienterna är med om olika komplikationer.

Så länge man är lika noggrann med ett implantat som är med sina vanliga tänder så ser han inga som helst problem med metoden.

- Vissa tänker att man inte behöver hålla rent vid ett implantat för att man inte kan få hål där. Men sanningen är att man måste vara lika noga med implantatet som man är med sina vanliga tänder för att man inte ska råka ut för infektioner och tandlossning, säger han.

Alternativet är att välja bort ett implantat för att istället ha en protes. Problemet med en protes, är enligt Pär-Olov Östman, att den inte riktigt sitter fast, och att man blir ganska begränsad.

- Man får tänka på hur man stoppar in mat i munnen, och man kan kanske inte skratta ordentligt för att det då finns en risk att protesen lossnar. Jag har patienter som väljer det alternativet för att de tyvärr inte har råd med något annat, säger han.

Men han menar att det är väldigt viktigt att man som patient får kunskap av sin tandläkare vad det är som gäller, och hur man på bästa sätt ska behandla sitt implantat.

- Om man genomför det och behandlar det på rätt sätt, och sedan följer upp det på rätt sätt så ska det här vara en bra metod. Om man råkar ut för en infektion så är problemet relativt enkelt att åtgärda, säger han och fortsätter:

- Problemen som kan uppstå om man inte sköter sitt implantat är minimala jämfört med hur det är att ha en protes, säger Pär-Olov Östman.

Källa: http://www.dt.se/

 

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)