Logga in

Lördag 23 januari

Tickande bomber i många munnar

26 juli, 2009 av Behnam Malekzadeh

Det är markant fler än i andra åldersgrupper. Förklaringarna kan vara många, som till exempel sämre matvanor eller att varken tid eller pengar räcker.

- Fram till 19 år är tandvården fri. Men sedan får många också ett ändrat liv, kanske flyttar för studier eller åker utomlands. Ska man ta tag i det där med att ordna tandläkare så är det lite motstånd, säger doktoranden Nina Lundegren, som är en av forskarna bakom en skånsk kartläggning av tandhälsan hos personer mellan 20 och 89 år.

Var fjärde i åldersgruppen 20-40 år ansåg sig redan nu ha ett stort behandlingsbehov.

Samtidigt har Sveriges befolkning blivit äldre och de över 60 år har fler tänder kvar som fått mycket tandvård i form av de stora lagningar och uppborrningar som gjordes förr, när synen var annan på tandvård.

- Kombinationen av alla de små hål hos de yngre som behöver lagas och de äldres stora lagningar som går sönder kommer att kräva mycket tandvård i framtiden, säger Nina Lundegren.

Situationen ser likadan ut i hela landet och därför är det oroande med de kommande stora pensionsavgångarna bland tandläkarna. Det tar tid innan tandläkarhögskolorna hunnit i kapp med utbildning av fler.

Kartläggningen av munhålans hälsa började 2006 och görs på uppdrag av Region Skåne. Förutom studier av karies och andra sjukdomar som drabbar munhålan, till exempel tandlossning, görs djupintervjuer för att få svar på vilka faktorer som avgör om man har bra eller dålig tandhälsa.

- Största jobbet gör man själv hemma. Går man också regelbundet till tandläkaren smyger sig inte hålen på och man kan få råd om hur man ska hålla efter så att de inte blir större, säger Nina Lundegren.

Nya sämre mat- och godisvanor oroar dock tandläkarna.

- Det är mer läsk och lösgodis nu och man ser hos barnen att karies ökar igen, säger Nina Lundegren.

Källa: http://www.norran.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)