Logga in

Lördag 23 januari

Tandvården är för dyr

18 juli, 2009 av Behnam Malekzadeh

Enligt min tandläkare en normal så kallad rotfyllning. En logisk jämförelse är ett motsvarande sjukvårdsbesök för en inflammation i en tå/tånagel...

Dessa skyhöga tandvårdskostnader talas det inte mycket om, men häromveckan hittade jag en liten notis i SvD "Var tionde har inte råd med tandvård". Att åtgärda tandproblem är tydligen dessvärre inte längre självklart i Sverige.

För mig uppenbarades detta för några månader sedan då jag blev tvungen att låta rotfylla en tand.

Jag chockades av kostnaden för denna helt normala så kallade rotfyllning; räkningen efter några besök uppgick till drygt 8000 kronor!

Vi har ju fått en slags tandvårdsförsäkring nyligen, så slutnotan för mig blev drygt 6000 kronor!

Har inte råd med tandläkaren

Efter detta började jag höra mig för bland vänner, kollegor och pensionärer och då kom det fram att många nu väljer bort tandläkaren - man har inte råd. Ett dolt problem som man undviker att tala högt om.

Enligt min tandläkare kostar en enkel lagning cirka 1500 och en kontroll går på cirka 900 kronor. I en färsk undersökning av våra studenters ekonomiska situation, så visar det sig att de inte längre har råd att kontrollera sina tänder. Och pensionärer med låg pension (väldigt många kvinnor, även födda på 40-talet), arbetslösa eller ensamstående med barn (mest kvinnor!) med flera ligger förstås

illa till.

Detta är en skrämmande utveckling - ska det bli som på den "gamla goda" tiden, när behandlingen bestod av utdragning och lösgommar? Risken finns uppenbarligen.

Det enda logiska vore att systemet ändrades - att åtskillnaden mellan tandvård respektive sjukvård upphävs så att högkostnadsskyddet (som det i sjukvården) även omfattar besök hos tanddoktorn!

Berit Pahlberg

Källa: http://www.kristdemokraten.com/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)