Logga in

Lördag 23 januari

Sneda tänder på kö i Västernorrland

29 juni, 2009 av Behnam Malekzadeh

- Först nästa år räknar vi med att ha full bemanning, säger Allan Jonsson, verksamhetsansvarig för tandregleringen i länet.

Ungefär 30 procent av barnen i Sverige behöver någon form av tandreglering. De flesta i enklare form, som klaras av den vanliga tandläkaren, men varje år är det några hundra i Västernorrland som börjar den bitvis ganska plågsamma resan mot välfungerande bett och ett vackrare leende.

Regleringen är gratis tills barnen fyllt 19 år. Men växande köer leder nu till att behandlingsstarten skjuts upp för många.

- Det har varit tilltagande de senaste åren. Det är inte bra om vår resursbrist drabbar patienterna, säger Allan Jonsson.

Runt 700 barn i Sundsvall kommer att behöva tandreglering. 75 barn i länet står just nu i kö. De har blivit lovade behandling inom ett år, men folktandvården har i deras fall inte hunnit leva upp till löftet.

Utifrån en speciell bedömningsmall avgör specialisterna vem som ska få hjälp att fixa sina tänder. Den som behöver tandreglering för att få en riktigt fungerande mun är alltid prioriterad och går före i kön. Sedan finns en grupp där problemet är av mer estetisk karaktär, och det är den gruppen som nu tvingas vänta. Landstingen i hela Norrland använder samma mall. Enligt Allan Jonsson har den så kallade "ribban" för vilka som får tandreglering höjts på senare år, men det beror inte på personalbristen utan på tydligare riktlinjer.

I veckan beslutade landstingsfullmäktige att länets tandreglering ska koncentreras till Sundsvall och Örnsköldsvik. Där ska sammanlagt sju ortodontister jobba, men i nuläget har verksamheten tre vakanser. Det har varit mycket svårt att rekrytera specialister, berättar Allan Jonsson.

- Men från september har vi en nyrekrytering på plats. Sedan har vi två tandläkare under utbildning, och de är klara under 2010. Då ska vi kunna korta köerna igen, säger Allan Jonsson.

Källa: http://st.nu/start/sundsvall/1.1153638

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)