Logga in

Lördag 16 januari

Gruppterapi mot tandläkarskräck

31 maj, 2009 av Behnam Malekzadeh

I ett år har folktandvården i Uppsala län erbjudit gruppbehandlingar för tandvårdsrädda som en del av ett treårigt projekt. I grupperna går två-tre personer som klassas som extremt tandvårdsrädda. Psykologen Olle Dahllöf, som har hand om behandlingen, ser flera fördelar med metoden som inneburit att kötiderna kortats från nio månader till fyra och en halv.

- Man kan stötta varandra och känner att man inte är ensam om problemet. Och man orkar hålla på längre och slipper vara i fokus hela tiden, säger han och fortsätter:
- Samtidigt passar det förstås inte alla. En del är blyga och vill inte tala om sina problem inför andra. En annan nackdel är att det är svårare att ta upp andra problem som panikångest eller utmattningsdepression.

Ungefär hälften av befolkningen tycker att det är obehagligt att besöka tandläkaren, fem procent är så rädda att de undviker att gå. För äldre tandvårdsrädda finns ofta ett trauma från ett tandläkarbesök i barndomen i botten, enligt Olle Dahllöf. För de yngre är ofta ångesten inför besöket förknippat med spruträdsla.
- Tandläkarkåren har förändrats mycket. Nu är tandläkarna lugnare och mer förstående, säger Olle Dahllöf.

Källa: http://www2.unt.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)