Logga in

Lördag 16 januari

Kosmetisk tandvård är på stark frammarsch

10 maj, 2009 av Behnam Malekzadeh

Se på dina fötter, andra gör det. Så uppmanade skoreklamen för länge sedan. Samma slogan kan nu också sägas gälla för tänder. Intresset för att förbättra sitt utseende genom att få vitare, vackrare, jämnare tänder ökar i Sverige.

Som det mesta i den genre som kan benämnas skönhet, kommer influenserna från USA, närmare bestämt från Hollywood. Filmstjärnan Ester Williams sägs vara en av de första som gick till tandläkaren, inte för att laga sina tänder, utan för att få tillbaka sin ungdoms vackra leende.

"Smile-design" har sedan dess blivit ett begrepp och handlar om tändernas anpassas så att de harmoniserar med leende och hela ansiktet.

- Kosmetisk tandvård kom till Sverige redan för 20 år, ungefär då vi slutade använda amalgam, berättar tandläkarna Ivan Rosengren och Calle Hagman i Borås.

Båda är medlemmar i SACD, Swedish Akademin för Kosmetisk Tandvård, en sammanslutning av tandläkare i landet som är specialutbildade inom kosmetisk tandvård. Ursprungslandet är också här USA. I Sverige har akademin drygt 90-talet medlemmar, varav mindre än åtta är verksamma i Borås.

Tandläkarna i akademin har alla utbildats i kosmetisk tandvård i USA och fortlöpande utbildning ges också i Sverige.

- Just nu arbetar vi för att ta fram en ackreditering som ska introduceras till hösten, säger Ivan Rosengren.

För Tore Skogman var gluggen mellan framtänderna ett signum, för andra kan en liknande glugg innebära ett stort lidande.

Glipor mellan tänderna, sneda, ojämna, missfärgade eller tänder som har skadats, korrigering av bett eller slitna tänder, anledning till att man söker sig till tandläkaren för att förändra sina tänder är många.

- Blekning är utan tvekan det vanligaste. Det efterfrågas i alla åldrar, säger Calle Hagman men berättar att han även haft en 76-årig dam som patient, som ville ha sina gulnande tänder blekta.

En stor patientgrupp är medelålders i 40-, 50- och 60-års åldern, från den generation när tandreglering i skolåldern inte var vanlig och huvudsaken var att tänderna var friska och hela än att de var snygga. I medelåldern har många slitna, gulnade tänder med svarta amalgamfyllningar.

- Den åtgärd som ger mesta resultatet är utan tvekan att förlänga framtänderna. Tänderna slits några millimeter med åren om man gnisslar tänder, och en liten förlängning gör väldigt mycket åt utseendet, säger Calle Hagman.

Källa: http://www.bt.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)