Logga in

Lördag 23 januari

Socialstyrelsen: Bleka tänderna inte riskfritt

3 maj, 2009 av Behnam Malekzadeh

Att bleka tänderna är populärt och på internet och skönhetssalonger finns gör-det-själv paket att köpa för några hundralappar.

Men det avråder tandläkarna Ivan rosengren och Calle Hagman från.

- Du har ingen koll på vad du handlar eller vilken effekt du får. Du får inte heller en bettskena som passar perfekt. Tandläkaren gör en avgjutning direkt från dina tänder. Alla medel som vi använder är dessutom testade och godkända, säger Calle Hagman.

Tillsynstandläkare Eva Wastenson vid Socialstyrelsen anser också att tandblekning bör ske under överinseende av tandläkare.

- Det är väldigt viktigt med en initial bedömning, om det är lämpligt att göra en blekning, samt att informera om riskerna, säger hon.

Socialstyrelsen har fått in anmälningar, även om de inte är många, om bland annat misslyckade blekningar och problem med skalfasader och tandkronor.

Vilka risker finns det med att bleka tänderna på egen hand?

- Du missar den initiala bedömningen. Du kan som kund inte själv avgöra om blekning är lämpligt för dig eller inte.

Den som har tunn emalj, exempelvis erosionsskador som följd av ätstörningar eller sura uppstötningar, riskerar att i stället för vita, få gula tänder där tandbenet bryter igenom, eftersom man tar bort pigmentet i emaljen. Dolda fläckar på tänderna kan också framträda tydligare efter blekning.

Har man sprickbildningar, hål i tänderna eller i en fyllning, kan blekmedlet ge ilningar och i värsta fall en kemisk påverkan på pulpan.

Det blekmedel som används är väteperoxid eller karbamidperoxid. Högsta tillåtna halt är 0,1 procent, men handlar man på internet eller bleker på skönhetssalong, får kunden inte alltid veta vilka halter medlet har. Enligt Läkemedelsverket överväger man dock nu att höja gränsvärdet.

- Blekmedlen kan ge vävnadsskada, även om den ofta är reparabel. Skonsammast för tänderna är en svagare dos att använda vid hembehandling under flera nätter, säger Eva Wastenson, men påtalar vikten av att börja och även avsluta behandlingen hos tandläkaren.

Även skalfasader kan ge komplikationer, till exempel tandköttsinflammationer.

- Ofta slipas ytan på emaljen för att få fasaden att fästa. Då blir det en skarv mellan konstruktionen och tanden där bakterier får fäste.

Tandfasaden håller inte för alltid. Lossnar den kan bakterier leta sin in under fasaden. Har man en gång slipat ytan för att göra en fasad måste man också fortsätta, man kan inte vara utan. I det fallet kan man säga att tandvård föder tandvård.

Källa: http://www.bt.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)