Logga in

Lördag 23 januari

Se upp för allergi mot lokalbedövning

27 april, 2009 av Behnam Malekzadeh

Vissa patienter är allergiska mot konserveringsmedlet, och därför finns det sedan flera år tillbaka inte längre i de preparaten som brukar användas i Sverige.

- Men ibland har tillverkarna leveransproblem. Då tar de in preparat från länder där konserveringsmedel kan ingå. Detta innebär en klart ökad risk för allergiska reaktioner, säger Johan Blomgren, övertandläkare i Göteborg och redaktör för boken Tandvårdens läkemedel.

Leverantörerna brukar informera om att bedövningsmedlet är en "likvärdig produkt". Den ansvariga vid kliniken bör läsa innehållsförteckningen för att se om konserveringsmedel ingår.

Ökad risk vid porfyri
Tandläkare bör också se upp för allergirisk när de behandlar patienter med porfyri. Patienter med porfyri är ofta överkänsliga mot en rad läkemedel, bland andra samtliga lokalbedövningsmedel som används i Sverige.

Sjukdomarna är mycket ovanliga. Runt 1 000 personer i Sverige har porfyri.

Prilokain, lidokain, mepivakain och artikain är de substanser som i dag används för injektion inom tandvården. Samtliga är av amidtyp, och de är kemiskt lika varandra.

Hjärttoxiska
Alla bedövningsmedel av amidtyp är hjärttoxiska. En reaktion som kan förväxlas med allergi orsakas av att det tillfälligt blir för hög koncentration av bedövningsmedel i hjärta eller hjärna i samband med att man injicerar medlet i ett kärl. Vissa patienter är känsligare än andra.

Denna typ av reaktion är övergående och upprepas sannolikt inte nästa gång patienten får lokalbedövningsmedel, medan den som är allergisk riskerar en anafylaktisk reaktion.

En annan typ av reaktion som kan likna allergi är vasovagal reaktion. Den utlöses nervöst på grund av rädsla eller smärta. Patienten mår illa, blir yr, kallsvettig och kan även svimma.

Källa: http://www.tandlakartidningen.com

 

Fyra kommentarer

Evy gromark

Anonym 22 november, 2014 klockan 06:54

Hej har vid tre fyra tillfällen råkat ut för allergisk reaktion vid tandläkarbesök. Första gången började skaka och fick syrebrist men efter en stund bättre,å men vid färdigbehandling påväg hem blev jag. Vimsig och kunde inte ta mig hem utan fick hjälp av en kr dam som viak mitt id hjälpte mig hem blev trött och sov timmar det hela anmäldes av tandläkaren och man trodde att cylokainet var anledningen. Har nu vid behandling nyligen råkat ut för en olustig känsla vid bedövning hos tandläkaren igen. Fick hjärtklappning blev helt borta trots syrgas ambulans tillkallades och därifrån till sjukhus och vad som hände där fins inte i mitt minne trots att jag svarat på frågor men inte tydligen rätt fick stanna över ett dygn med hjärtövervakning inga fel kunde ses många prov togs och allt var. Bra. Äter losartan bisoprol och levaxin undrar nu vad det kan vara. Enligt tandläkaren vid fråga hos deras specialist får jag svaret att de inte känner till några allergiska reaktioner men läser nu att sådana fins. Vill bara säga att jag inte anklagar någon men känner en stor olust inför behandling fins en vettig förklaring. Skulle. Kännas bra om ni kunde hjälpa till med en lösning. Vänliga hälsningar . Evy gromark

evelina

Anonym 8 juli, 2016 klockan 00:32

Jsg har vid bedövning med medlet Septocaine hos tandläkaren fått andnöd så jag trodde min sista stund var kommen.

evelina

Anonym 8 juli, 2016 klockan 00:32

Jsg har vid bedövning med medlet Septocaine hos tandläkaren fått andnöd så jag trodde min sista stund var kommen.

evelina

Anonym 8 juli, 2016 klockan 00:32

Jsg har vid bedövning med medlet Septocaine hos tandläkaren fått andnöd så jag trodde min sista stund var kommen.

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)